Pénzügy

Megszavazták, hogy az adófizetők kártalanítsák a Quaestor-károsultakat

Quaestor(960x640).jpg (quaestor, )
Quaestor(960x640).jpg (quaestor, )

Harmincmillióig mindenki visszakapja a pénzét. Az MSZP szerint jön a Quaestor-adó.

Elfogadta az Országgyűlés kedden a Quaestor-károsultak kárrendezését biztosító követeléskezelő alap létrehozásáról szóló törvényt, amelynek értelmében az ügyfeleknek május 6. és június 5. között kell kérelmezniük a kártalanítást.

A Fidesz múlt pénteken beterjesztett indítványára – amelyet házszabálytól eltéréssel tárgyalt a Ház – 185 képviselő szavazott igennel, 5-en nemmel.

A törvény hatálya a Quaestor Financial Hrurira által kibocsátott, a Quaestor Értékpapír-kereskedelmi és Befektetési Zrt. vagy annak kapcsolt vállalkozása által értékesített kötvények ügyleteire terjed ki.

A jogszabály kimondja a Quaestor Károsultak Kárrendezési Alapjának létrejöttét, amely – a Befektetővédelmi Alap (Beva) kártalanításával együtt – 30 millió forintig kárpótolja az ügyfeleket. Az indoklás szerint ez feltételezhetően lényegesen nagyobb arány, mint amihez az ügyfelek egyedi perben, illetve a felszámolási eljárásban reálisan juthatnának.

Az MSZP szerint a Fidesz a Quaestor-ügy valódi felelőse, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) helyett pedig végső soron az adófizetőkkel fizettetné meg a pénzügyi vállalkozás ügyfeleinek kártalanítását.

Tóth Bertalan, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese azt mondta, megszavazzák a fideszes képviselők által benyújtott törvényjavaslatot, mert “minden szalmaszál fontos a károsultaknak”, de az előterjesztéssel több problémájuk is van.

Szerintük “a fideszes brókerkormány” a javaslattal mentesíteni kívánja a felelősség alól az MNB-t. Pedig a jegybank mulasztott felügyeleti hatáskörében, amivel kárt okozott.

Az MSZP-s képviselő azt mondta, azért fizetnének az adófizetők, mert a bankok csak megelőlegezik a kártalanítás összegét, majd a megelőlegezett pénzt leírhatják az adójukból, amennyiben nem lesz elegendő a Quaestor vagyona, illetve az elkövetők magánvagyona a kártalanításra.

Tóth Bertalan szerint arra lehet számítani, hogy a költségvetésben így kieső bevétel pótlására Quaestor-adót vezet be a kormány.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik