Belföld

Jegyző is elrendelheti az óvodai beiratkozást

Módosult az oktatási intézmények működéséről szóló miniszteri rendelet, a Magyar Közlöny keddi számában megjelent változtatások alapján a jegyző bejelentésre vagy hivatalból elrendeli az óvodai nevelésben való részvételt, ha a szülő nem tesz eleget ilyen irányú kötelességének.

Az emberi erőforrások miniszterének rendelete szerint a jegyző az óvodakötelesekről vezetett nyilvántartást március elsejéig megküldi a kötelező felvételt biztosító óvoda vezetőjének. A szülő, ha azt az óvodai beiratkozás napján – elektronikus elérhetőségének megadásával – kérte, elektronikus úton értesítést kap arról, hogy a gyereke óvodai felvételt nyert vagy felvételét elutasították.

A szülő – a családi napköziben vagy a bölcsődében ellátásban részesülő gyermek kivételével – az óvodai nevelésben történő részvételre jogszabály alapján gyermekét köteles beíratni a települési önkormányzat vagy a fenntartó által közzétett közleményben vagy hirdetményben meghatározott időpontban.

A jegyző, a fenntartó – az óvodavezető, valamint a védőnő egyetértésével – a gyermek jogos érdekét szem előtt tartva az ötödik életév betöltéséig felmentést adhat a 2015/2016. nevelési évtől esedékes kötelező óvodai nevelésben való részvétel alól, ha a gyermek családi körülményei, képességeinek kibontakoztatása, sajátos helyzete indokolja. Ezt április 30-áig lehet kérni.

Ha a tanuló – a szülő kérelme alapján – a tankötelezettségének magántanulóként kíván eleget tenni, az erre irányuló kérelem benyújtásától számított öt napon belül az iskola igazgatója megkeresi a gyermek lakóhelye, ennek hiányában tartózkodási helye szerint illetékes gyámhatóságot és a gyermekjóléti szolgálatot. A gyámhatóság és a gyermekjóléti szolgálat az igazgató megkeresésétől számított tizenöt napon belül köteles megküldeni véleményét.

Változás a gimnáziumoknál

Rögzítették a hat és nyolc évfolyamos gimnáziumok indításának feltételeit is. Eszerint ilyen képzés akkor hirdethető meg, ha az oktatást 2012 szeptember 1. után kiadott, jóváhagyott kerettanterv alapján szervezik meg. Feltétel, hogy az oktatási intézményben a legutóbbi három évben a matematika és szövegértés eredménye a 10. évfolyamon szignifikánsan meghaladja az országos átlagot.

Emellett a gimnáziumi oktatásra jelentkezők száma meghaladja minden tanulmányi területen legalább 20 százalékkal az intézménytípusra a nemzeti köznevelési törvényben rögzített minimális osztálylétszámot. A gimnáziumi nevelésben a pedagógus munkaköröket a tárgynak megfelelő mesterpedagógus végzettséggel rendelkezők töltsék be, és az ötödik-nyolcadik évfolyamon tanító pedagógusoknak is legalább fele mesterpedagógus fokozattal bírjon.

Meghatározták továbbá az országos szakmai-pedagógiai ellenőrzés célját, módszereit és területeit is.

Minden év július 20-áig készül el a következő évre szóló pedagógiai szakmai ellenőrzési terv megyei bontásban, és az érintett pedagógusokat, intézményvezetőket, intézményeket július 31-éig értesítik. A pedagógusok ellenőrzésében az érintett pedagógussal azonos munkakörben lévő, legalább ötéves szakmai gyakorlatot szerzett pedagógus vehet részt. Az önértékelést 2017. június 30-áig minden pedagógusnál, 2020. június 30-áig minden intézménynél el kell végezni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik