Belföld

Tudod mire kellene spórolnod leginkább?

anya, gyermek, kisfiú (anya, gyermek, kisfiú, Fundamenta, takarékosság, gyűjtés, lakás vásárlás)
anya, gyermek, kisfiú (anya, gyermek, kisfiú, Fundamenta, takarékosság, gyűjtés, lakás vásárlás)

Aligha létezik fontosabb tétel a havi kiadásaink között, mint a megtakarításra szánt forintjaink. Vagy legalábbis annak kellene lennie. Ha ugyanis körültekintően takarékoskodunk, az nem csak távolabbi céljaink gyorsabb elérésében segíthet, de magunk és családunk jövőjét is kiszámíthatóbbá teheti.

Hogy miért érdemes megtakarítanunk? Egyszerűbb lenne felsorolni, hogy miért nem, de akkor lássuk.

Először is azért, mert más nem fog helyettünk félretenni. Az öngondoskodás egyre nagyobb jelentőséget kap társadalmunkban, és mind többen ismerik fel a jelentőségét. Ülhetünk ölbe tett kézzel, vagy a kezünkbe vehetjük a jövőnket anyagi értelemben is.

Ha úgy döntöttünk, hogy belevágunk, idővel azt látjuk: pénzünk lassan, de biztosan gyarapodik. Mi pedig egyre nyugodtabban várhatjuk azokat a váratlan helyzeteket, amelyeket megtakarítás nélkül aligha tudnánk átvészelni. Bárki elveszítheti a munkáját, vagy lehet tartósan beteg. Ám aki előre gondolkodik, nyugodtan várhatja azokat a problémákat, amelyekre csak egyféleképpen lehet felkészülni: ha időben gondoskodunk magunkról és családunkról, arról, hogy ne kelljen megszokott életszínvonalunkat feladni, bármi történjen.

Fotó: Thinkstock

Érdemes még megtakarítani nagyobb célok megvalósításáért. Ez lehet új lakás vásárlása, a meglévő nagyobb felújítása, vagy olyan, drágább ingóság vásárlása, mint például egy autó.

A hosszú távú célok között aligha lehet fontosabb, mint a gyermekünkről való gondoskodás. Ebben segítség, hogy egyes konstrukciók esetében már 14 év alatti gyermekre is lehet előtakarékosságot kötni. Ez mindenképpen jó megoldás azoknak, akik egy időtálló befektetést keresnek, például későbbi lakáscélok megvalósításához. A választható futamidőket és befizetéseket tekintve ma már igen rugalmasak az előtakarékossági programok, a hűséget és a hosszútávú megtakarításokat pedig külön jutalmazzák.

Egyre bővül azok tábora is, akik nyugdíjas éveikre tesznek félre, tudatosan az államtól való függetlenségre törekedve, saját javaik önálló beosztásával. Ezzel azt tudjuk biztosítani, hogy nyugdíjas éveinkben se kelljen korábbi életszínvonalunkat feladni. Egy kicsit előre gondolkodva világosan látszik: a takarékoskodás nem hogy nem pusztán megszorítás a havi kiadásokból, de éppen ellenkezőleg: a hiánya az, ami a jövőben biztosan valamilyen célról való lemondást jelent.
A megtakarítást nem lehet elég korán kezdeni, és kár is várni vele. Ha nem odázzuk, várva a jobb időket, akkor havonta néhány ezer forintot is elég félretenni ahhoz, hogy biztosak lehessünk benne: hosszú távú céljaink megvalósulnak, legyen szó lakásvásárlásról, vagy nyugodt nyugdíjas évekről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik