Belföld

Gyurcsány hiába ült Orbán székébe

Gyurcsány (Gyurcsány)
Gyurcsány (Gyurcsány)

Péntek, állami rádió. Kéthetente ilyenkor Orbán Viktort kérdezik. Olyankor az interjúból szinte azonnal külön rövidhíreket író MTI ingerküszöbét ezúttal nem érte el a volt kormányfő mondandója.

A Demokratikus Koalíció elnökét nyitásként a műsorvezető rögtön arról faggatta, miért rúgott bele az MSZP-be, amikor a Figyelőnek adott interjúban keményen bírálta a pártpénztárnokok uralta világot. Gyurcsány Ferenc rögtön helyre is tette a közmédiást, jelezve, hogy felesleges “emeszpéznie”, szerinte az úgynevezett szürkepénzek ügyének bajnoka ugyanis már korábban is a Fidesz volt.

A választóknak egyebek között éppen azért lett elegük a régebbi nagy pártokból, mert korruptnak látják őket, „ezért büntet most minket az Európai Unió”, és azért hozott ő is létre egy új pártot, mert nem akart ebbe beletörődni, szembe akart ezzel menni. A műsorvezető pontosított kérdésére, miért a tapolcai választás előtt beszélt a pártfinanszírozás furcsaságairól, gyengítve az MSZP-DK közös jelöltjének esélyét, Gyurcsány azt válaszolta, ő nem szokott taktikázni. A politika nagy és fontos ügyei érdeklik. Esze ágában sincs falazni, köntörfalazni, védeni egy olyan világot, ami elfogadhatatlan, hiszen éppen a mostani kormány korruptsága miatt van veszélyben 700 milliárd forintnyi uniós forrás.

A DK elnöke a Jobbik tapolcai sikerét az emberek csalódottságával, a rossz kormányzással magyarázta. Szerinte „a Jobbik a Fidesz rosszabbik arca”. Aki nem szereti a Fideszt, annak végképp nem szabad szeretnie a Jobbikot, mert ami rossz a Fideszben, az tízszeresen ott van a Jobbikban. A saját felelősségét firtató kérdésre Gyurcsány azzal vágott vissza, hogy nem ő volt egy polgári körben Vona Gáborral, hanem Orbán Viktor. Gyurcsány szerint nem az dráma, ha van egy 8-10 százalékos radikális párt. Az dráma, hogy az Orbán-kormány „jó és nemzeti kormányzása” idején kétszeresére nőtt a Jobbik tábora.

A brókerbotrány ügyében is „elmúltnyólcévezést” és Kósa Lajost idéző kérdésre a DK elnöke azt mondta: ő nem bánja, ha az állami rádió kérdezője kormánypropagandát folytat, de ő például nem tudott arról, hogy az MFB hitelt adott a Quaestornak, nem is volt dolga, hogy tudjon erről. Ha öt év kormányzás után a Fidesz menekülési stratégiája még mindig csak a gyurcsányozás, medgyessyzés, bajnaizás, akkor ennek a kormánynak tényleg vége van. “Ha ezeknek ennyi eszük és tehetségük van, akkor miért kormányoznak?” – kérdezte. Szerinte nyugodtan beszéljenek róluk is, de olyan vizsgálóbizottságot felállítani, amely csak a 2010 előtt történtekkel foglalkozik, az maga a hazugság, az emberek becsapása. Gyurcsány közölte, a DK jövő tavasszal bemutatja programját. Egy nyugodtabb, európaibb, élhetőbb országot ajánl, sokkal több egymásra figyeléssel és a sok hazugság kipucolásával.

 

Fotó: MTI/Mohai Balázs

Ajánlott videó

Olvasói sztorik