Belföld

Gyurcsány a Simicska-Puch tengelyről, a 70-30 százalékról

Gyurcsány Ferenc (Gyurcsány Ferenc)
Gyurcsány Ferenc (Gyurcsány Ferenc)

A Demokratikus Koalíció (DK) elnöke a Figyelőnek adott interjúban keményen bírálja a pártpénztárnokok uralta világot.

Az interjú vidéki terepszemlével – Gyurcsánynak is a helyi focipálya mellett van Kötcsén a háza – és múltidézéssel indul. A DK első embere egyebek mellett elárulja, hogy ő ugyan nem puccsolt, annak idején azért lett ő Medgyessy helyett a kormányfő, mert „a baloldalnak egy anti-Orbánra volt szüksége. Ha nagyon megosztott a politika, akkor a táborok élére egy erős, karizmatikus, beszélni jól tudó, vízióval rendelkező vezetőt kell tenni”.

Gyurcsány a jelenlegi helyzetről azt mondja, az ellenzéknek kedvez, hogy elkezdődött a kormány morális eróziója. Azzal nem számol, hogy 2018-ig hirtelen felbukkan egy új politikai elit, új nagy párt, és ő a Jobbik-jelenséget sem tartja annyira veszélyesnek. „Az a kérdés, ki tanul a legtöbbet a korábbi kudarcokból.” Ő úgy látja, ebben a demokratikus ellenzék jobban áll.

Ezt követően az interjú az Orbán-Simicska-háborútól gyorsan eljut a politikai korrupcióig, amely ellen Gyurcsány azért nem lépett fel határozottabban MSZP-elnökként, mert csak sejtett bizonyos dolgokat. Ma már tudja, a kilencvenes évek elejétől a pártpénztárnokok voltak a legbefolyásosabbak az MSZP és a Fidesz által uralt kétpártrendszerben. Utólag úgy látja, hibázott, amikor túl óvatos volt Puch László kiszorításában, bár „Simicska bennfentességéhez képest Puch segédlegény” volt a szocialistáknál. 

Gyurcsány szerint a két pártpénztárnok között nyilvánvalóan volt egyeztetés. Bár csak egy konkrét esetet említ – éppen a kampány- és pártfinanszírozási törvény ügyét – de a kétezres években a „70-30 százalékokról” szóló pletykák miatt tette meg Puchot államtitkárnak. Így legalább szem előtt volt. Amikor látta, hogy nem tudja levágni a pártkorrupció hétfejű sárkányának fejét, új pártot alapított.

Azoknak a politikusoknak a kilencven százaléka korrupt, akik budai ingatlanjukat, meggazdagodásukat családi segítséggel, kölcsönnel magyarázzák – állítja Gyurcsány, aki azt is gyanítja, hogy „azok a képviselők, akik nagyon régóta, több ciklus óta bent ülnek a parlamentben, harmadában–felében korruptak. A Quaestor-vezért nem ismeri, de abban biztos, hogy úgy vette el csalárdul mások pénzét, hogy „ebben Orbán s emberei közreműködtek. Sajnos…” Ma alapvető közvélekedés, hogy „ha nincs politikai kapcsolatod, akkor semmire sem fogsz jutni”.    

A DK elnöke kizártnak tartja, hogy Simicska Lajos most Vona Gábor mellé állna, hogy erős kihívója legyen Orbánnak. „Ha a töredéke igaz annak a családtörténetnek,amit Simicska mostanában elmesélt a sajtónak, akkor feltételezhetjük, hogy van valamekkora morális tartása, értékrendje. Márpedig, ha Simicskának Orbán elfogadhatatlan, akkor Vona tízszer inkább az.”

Gyurcsány Ferenc kedden Ajkán tartott utcafórumot, az ott készült videós tudósításunkat itt nézheti meg:


Olvasói sztorik