Belföld

Álmaid otthonára vágysz? Így érheted el minél előbb…

Ha azt gondoltad, hogy lakásálmaid messze vannak a valóságtól, akkor tévedtél. A recept: havonta néhány ezer forint és okos döntések. Ha elég előrelátó vagy.

Saját otthonra vágysz? Világosabb lakásba költöznél? Nagyobbra cserélnéd, felújítanád, bővítenéd jelenlegi otthonodat? De nem tudod miből? S mégsem várnál évtizedekig? Nem kell mást tenned, mint havonta néhány ezer forintot okosan (!) félretenned. A kisebb összegű, rendszeres megtakarításoknak köszönhetően nem kell lemondani a lakásvásárlásról, de akár a már meglévő lakásunkból is varázsolhatunk álomotthont. Legyen az nyílászáró-csere, festés, tapétázás, szőnyegpadló-, járólap-, padlóburkolat lerakás, új konyhabútor beépítés, teljes fürdőszoba felújítás, vagy energiahatékony korszerűsítés.

Manapság a Tartós Befektetési Számla (TBSZ) és a Lakástakarék a legnépszerűbb előtakarékossági termékek. A havi néhány ezer forintos megtakarításokat ugyanis az állam 30 százalékkal, évi 72 ezer forintig támogatja. Ezt a befektetési formát pedig még kamatadó és egészségügyi hozzájárulás (EHO) sem terheli. A maximális állami támogatást – minden futamidő esetében – havi 20 ezer forint megtakarítással használhatod ki.


Forrás: Thinkstock

Ha ennél is többet tennél félre, akkor érdemes több számlát is nyitni. Hiszen egy családon belül több szerződés is köthető különböző kedvezményezettekre. Tehát nem csak saját részre, hanem házastárs, gyermek, unoka, szülő, testvér részére is lehet betétszámlát nyitni. Így az igénybe vehető összeg és a kapott állami támogatás is megtöbbszörözhető. De ahogy a havonta félretehető összeg, úgy a megtakarítási idő megválasztása is rugalmas. Utóbbi akár már 4 év is lehet.

Sőt, szükség esetén a megtakarítási idő lejárta előtt kedvező lakáscélú kölcsönökkel is lehet kombinálni ezeket a termékeket. Így ha esetleg változna az elképzelésed, az sem gond.

Ráadásul törvényi szabályozáson alapuló, rendkívül biztonságos megtakarításokról van szó, hiszen a befizetett betéti összegek és azok kamatai 100.000 euró értékhatárig az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) által biztosítottak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik