Belföld

Szeretnél lakást? S még spórolnál is több százezer forintot?

Ha ügyesen számolsz, akár évi több százezer forint állami támogatást is kaphatsz megtakarításaid után. Még azt sem tudod miből tegyél félre? Segítünk!

Az egyik legnépszerűbb megtakarítási forma manapság a lakástakarék, amely a rendszeresen elhelyezett havi betétek mellett vissza nem térítendő 30 százalékos, évi maximum 72 ezer forintos állami támogatással, betéti kamattal, valamint az állami támogatásra járó kamattal bővül. Mindenképpen jó hír, hogy erre nem vonatkozik a kamatadó. Sőt, egészségügyi hozzájárulást (EHO-t) sem kell fizetni utána. A maximális állami támogatást – minden futamidő esetében – havi 20 ezer forint megtakarítással használhatod ki.

Ha ennél is többet tennél félre, akkor érdemes több számlát is nyitni. Hiszen egy családon belül több szerződés is köthető különböző kedvezményezettekre. Tehát nem csak saját részre, hanem házastárs, gyermek, unoka, szülő, testvér részére is lehet betétszámlát nyitni. Így az igénybe vehető összeg és a kapott állami támogatás is megtöbbszörözhető.


Forrás: Thinkstock

Hogy mindezt miből? Tényleg nem kell sokat, már elegendő akár havi néhány ezer forintot félretenned, hogy megvalósítsd álmaidat. Még ha úgy is érzed, hogy nincs miből, hidd el: mindennek az alapja a családi büdzsé újratervezése. Biztosan találni olyan kiadást, amin lehet egy kicsit spórolni. Elég néhány száz forintot lecsippenteni néhány dologból, és már meg is van. Ehhez az kell, hogy tudatosan a tervezett kiadásink között szerepeljen a megtakarítás. Az elmúlt évek gazdasági eseményei bebizonyították, hogy tudatosan kell alakítanunk jövőnket. Ha pedig körültekintően bánunk a pénzünkkel és kitartóan igyekszünk félretenni, akkor biztosan azt látjuk majd, hogy gyarapodni fog.

Azért is érdemes hosszú távon gondolkodni, mert az így összegyűjtött pénz akár önerőként is jól jöhet egy forintalapú lakáshitel felvételénél. Az összeg pedig felhasználható új és használt ingatlan vásárlására, vagy felújításra, modernizálásra, legyen szó ablakcseréről vagy új konyhabútor beépítéséről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik