Belföld

Ipsos: a lakosság többsége ellenzi a vasárnapi zárva tartást

A felnőtt lakosság több mint kétharmada nem ért egyet a kötelező vasárnapi zárva tartással. Az emberek közel negyede a hét utolsó napjára ütemezte a bevásárlást.

Az Ipsos a hónap elején végzett reprezentatív kutatást azzal kapcsolatosan,hogy a március 15-étől életbe lépő vasárnapi zárva tartás milyen hatással lesz a lakosság tevékenységére. A válaszadók 77 százaléka jellemzően otthon tölti a vasárnapot, de 22 százalékuk ekkor vásárol. Utóbbiak közül a többség olyan nagyobb üzleteket látogat, amelyek ezentúl kötelesek lesznek ilyenkor zárva tartani: hipermarketeket, nagyobb élelmiszerüzleteket, szupermarketeket, diszkontokat. 

“A vasárnapi élelmiszervásárlások túlnyomó többsége rendszeres, tervezett „túra”: A hét utolsó napján vásárlók 85 százaléka állította, hogy előre megtervezett nagybevásárlást vagy kisebb készletfeltöltést intéz ilyenkor. Megállapítható, hogy a vasárnapi bevásárlás jellemzően nem egy „jaj, most jutott eszembe, hogy nincs otthon tej” helyzet eredménye, hanem tudatosan megtervezett, szükséges elintéznivaló” – írta a kutatás egyik konklúziójáról az Ipsos.

A felnőtt lakosság több mint kétharmada, 68 százaléka inkább nem, vagy egyáltalán nem ért egyet a kötelező vasárnapi zárva tartással – ez a kutatás egyik legfontosabb megállapítása. Egynegyedük érzi úgy, hogy az új törvény jelentősen megnehezíti az élelmiszerek és a tartós fogyasztási cikkek beszerzését, s ez az arány érzékelhetően magasabb, 32 százalék az aktív keresők körében, közölte az Ipsos. A válaszadók csak kevesebb mint fele nyilatkozott úgy, hogy a törvény semmilyen nehézséget nem jelent majd bevásárlásainak megszervezésében. Az üzletek vasárnapi zárva tartásának következményeként 8 százalék gondolja úgy, hogy a törvény bevezetése után teljesen át kell szerveznie a hétvégéit. Bár ez csekély aránynak tűnik, nem szabad szem elől téveszteni, hogy ez valójában körülbelül 600 ezer embert érint.

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik