Belföld

„Méghogy nix ugribugri, Orbán úr? De mennyire, hogy van!”

lendvai-ildiko(210x140).jpg (lendvai ildikó, )
lendvai-ildiko(210x140).jpg (lendvai ildikó, )

Lendvai Ildikó Facebook-oldalán elemezte a tapolcai választás tanulságait. Szerinte a demokratikus oldal háziversenye „eddig csak bosszantó volt, mostantól öngyilkosság”.

Az MSZP volt elnöke arról ír, hogy a demokratikus ellenzéknek tennie kell, ha nem akarja, hogy 2018-ban is a Fidesz és a Jobbik között dőljön el a verseny. Lendvai Ildikó úgy látja, ez kétfrontos harcot, új stratégiát jelent, a demokratikus oldal háziversenye „eddig csak bosszantó volt, mostantól öngyilkosság”. A korábbi veszprémi modell: független jelölt, csak a háttérben pártokkal 2018-ban általánosan nem lesz alkalmazható, hiszen listát pártok, pártszövetségek állíthatnak, csak akkor, ha saját logójuk alatt kellő számú egyéni jelöltet indítanak.

Pad Ferenc most nagyjából úgy teljesített, mint tavaly az összefogás jelöltje. Az átrendeződés a Fidesz és a Jobbik között történt. „A FIDESZ már átvette euroszkepticizmusát, idegenellenességét, teljes kultúrpolitikáját és szociálpolitikája fontos elemeit. Méghogy “nix ugribugri”, Orbán úr? De mennyire, hogy van! A jojó, amit eddig gumiszalagon tetszettek ugráltatni, most túl magasra ugrott, és orrba vágta Önöket”.

Lendvai szerint nem a cigányellenesség vagy az antiszemitizmus miatt nyert a Jobbik, hanem azért, mert sokan őket látták tisztának, a rendszer igazi ellenzékének. Ami hiába tévedés, nem vigasz. A demokratikus ellenzék alulmaradt a bátorságversenyben. A szocialista politikus szerint vállalni kell a vitákat állampolgári alapjövedelemről, új adórendszerről, szociálpolitikáról, új alkotmányos elvekről. Ez persze kockázatos, de „így maradni kockázatosabb” – teszi hozzá.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik