Belföld

Orbán a választásról: “Isten kezében vagyunk”

Orban-Viktor-a-Kossuth-radioban(960x640).jpg (orbán viktor, )
Orban-Viktor-a-Kossuth-radioban(960x640).jpg (orbán viktor, )

Szokásos pénteki rádióinterjújában ezúttal Fidesz-elnökként kezdett beszélni a tapolcai választás tétjéről.

Orbán Viktor szokásos pénteki rádióinterjújában a Fidesz elnökeként jelezte, minden kampányba be szokott szállni, nem csak a hétvégi tapolcaiba. Veszprémben is volt. Most sem tudja, mi lesz a végeredmény. “A jó isten kezében vagyunk” – mondta a mostani választásról. Ha a Fidesz nyer, folytatják a sikertörténetet. Orbán Viktort nem foglalkoztatják az országos közvélemény-kutatási adatok, vannak saját méréseik. A népszerűségi mutatók sem érdeklik, mert a kormánynak azt kell végrehajtania, amit vállalt. “Nix ugribugri, a munkát el kell végezni” – ismételte meg csütörtöki szavait a kormányfő, aki emlékeztetett rá, hogy a sikert sehol sem adják ingyen, de a tapolcai körzet sikeres.

A miniszterelnök a brókerbotrányról azt mondta, az istállót ki kell takarítani. Ezt elkezdték a devizaügyekkel, a bank- és a takarékszövetkezeti rendszerrel, most értek a brókervilághoz. A Fidesz-frakció javaslata nagy segítséget jelentene a Quaestor-károsultaknak, de arról a kormánynak még egyeztetnie kell a bankszövetséggel, mert a Rogán-féle terv szembemegy a kormány korábbi vállalásával, amit az EBRD-nek tett, hogy nem tesz újabb terhet a pénzügyi szektorra annak megkérdezése nélkül. A kabinet akkor támogatja a frakcióvezető javaslatát, ha az elfogadható a pénzügyi élet szereplőinek, de Orbán szerint “az út járható”. A brókercégeknél elhelyezett közpénzek ügyében még vizsgálják, “ki követett el butaságot” és “ki volt gondatlan”, hiszen a források elhelyezésére a minisztériumi háttérintézményekre megengedőbb szabályok vonatkoztak. Az interjúban is előjött a szocialista időszakban elhelyezett 17 milliárdnyi MFB-hitel, amit a kormányfő mielőbb kivizsgáltatna.

Orbán Viktor jövőre még nem tartja lehetségesnek a társasági adó csökkentését, de csökkenhet a bankadó, a kétgyermekesek adócsökkentését több lépésben végrehajtják, a kedvezményeket megkétszereznék. A reklámadó 5,3 százalékos tervezett mértékét ő kevesellte, de szerinte lesz 0 százalékos kulcs is vagy valamiféle alsó határ. Az óvodai étkeztetésről a kormányfő azt mondta, ez is olyan dolog, amire büszkék lehetünk, a gyerekek mintegy 90 százaléka térítésmentesen jut meleg ételhez a bölcsődében és óvodában, ami Európában egyedülálló. Varga Mihály már a következő kormányülésen benyújtja a 2016-os költségvetés tervezetét, a tavaszi ülésszak végére meglesz a jövő évi büdzsé, ami növeli a kiszámíthatóságot.

Orbán Viktor pénteken még Gyöngyöshalászra is elmegy, ahol egy gumigyár alapkőletételén beszél. Az indiai Apollo Tyres első európai zöldmezős beruházásaként mintegy 146 milliárd forintért építi az üzemet, amellyel a Heves megyei településen 975 új munkahelyet teremt.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik