Belföld

Beperli a TASZ Kocsis Mátéékat

kocsis-mate(210x140).jpg (kocsis máté)
kocsis-mate(210x140).jpg (kocsis máté)

Válaszokat várnak arra, hogy mit tett a józsefvárosi önkormányzat az ellátatlanul maradt drogfogyasztókért. A kerület szerint hozzáférhetők a válaszok.

Jogsértő helyzetet eredményezett a Kék Pont tűcsereprogram bezárása a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szerint – ezt a véleményüket az alapvető jogok biztosának októberi állásfoglalására alapozzák. Ebben az ombudsman arra kérte fel az önkormányzatot, hogy gondoskodjon a tömegesen ellátatlanul maradt drogfogyasztók terápiás és ártalomcsökkentő programokba jutásáról.

Fordítva sült el a boszorkányüldözés

Korábban többször foglalkoztunk azzal, hogy a józsefvárosi önkormányzat szabályos boszorkányüldözést folytatott a Kék Pont Drogkonzultációs Központ és Drogambulancia Alapítvány ellen, ami azon túl, hogy az intravénás droghasználóknak steril tűket adott, vállalta a rejtett droghasználók felkutatását és a nem közterületi droghulladék begyűjtését, valamint a fogyasztók HIV-szűrését. Kocsis Mátéék végül arra hivatkozva bontottak szerződést az alapítvánnyal, hogy nem végezték az utcai droghulladék begyűjtését, noha ezt a feladatot az alapítvány nem is vállalta. A tűcsereprogram ellehetetlenítésével viszont épp ellentétes eredményt sikerült elérnie az önkormányzatnak, a drogprobléma az utcára zúdult, megszaporodott az eldobált tűk száma.

A TASZ az Index beszámolója szerint azután érdeklődött, hogy mit tett az önkormányzat az ombudsman ajánlásainak végrehajtásáért. Ennek érdekében kikérték a Józsefvárosi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum üléseinek jegyzőkönyvét, ezt azonban megtagadták tőlük, a fórum szerint ez ugyanis a „zavartalan szakmai munka végzését” veszélyeztetné.

Szeretnek titkolózni

A nyolcadik kerület egyébként sem nagy híve a nyilvánosságnak: Kocsis Máté kerületi polgármester a közérdekű adatokat kikérő állampolgárokra is kifakadt, akik szerinte rosszindulatból kérnek az önkormányzat működésére, költéseire vonatkozó információkat és arra hivatkozott, hogy ez a kerületnek rengeteg pénzbe kerül, noha más intézmények, szervezetek nem panaszkodtak amiatt, hogy súlyos anyagi terhet okozna számukra az adatigénylések teljesítése.

A TASZ álláspontja szerint nem igaz az sem, amit az önkormányzat a kábítószerügyi egyeztető fórum tagjairól állít, miszerint ők nem közszereplőként, hanem szakértőként vesznek részt a testület döntéselőkészítő munkájában, emiatt nem lehetnek nyilvánosak a jegyzőkönyvek. A fórumok viszont az adófizetők pénzéből gazdálkodnak, közfeladatot látnak el és mivel a közegészség kiemelt társadalmi érdek, a döntések megismeréséhez erős közérdek fűződik. Emiatt pert indítanak a VIII. kerületi önkormányzat ellen.

A kerület szerint hozzáférhető

A józsefvárosi önkormányzat – jogi lépésekkel fenyegetve – azt közölte, hogy nem igazak azok a “sugalmazások” és állítások, melyek szerint az egyeztető fórum titkolná, mit tesznek a droghelyzet megoldása érdekében. Tájékoztatásuk szerint a városrész drogellenes stratégiája bárki számára hozzáférhető, ahogy a munkában részt vevő toxikológusok, addiktológusok, jogvédők, szociális területen dolgozók névsora is.

A dokumentumot internetes kereséssel egyelőre nem sikerült megtalálnunk, ezért kértük a kerületi önkormányzat sajtóosztályát, hogy juttassa el számunkra. Azt a választ kaptuk, hogy forduljunk a hivatalvezetéshez közérdekű adatigényléssel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik