Belföld

Hűtlen kezelés miatt nyomoznak a végrehajtói kamaránál

Nyomozást rendelt el a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamaránál (MBVK) történtek miatt pénteken a Budapesti Nyomozó Ügyészség. A nyomozás határideje június 3., de az időtartam meghosszabbítható.

Az Igazságügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára által tett feljelentés alapján a Budapesti Nyomozó Ügyészség hűtlen kezelés bűntettének gyanúja miatt rendelte el a nyomozást ismeretlen tettes ellen – közölte Bagoly Bettina, a Főügyészség szóvivője. Hozzátette: a feljelentés a MBVK működésével, gazdálkodásával kapcsolatos, azonban az ügyről bővebb tájékoztatást az ügyészség nem adhat.

Ahogyan azt mi is megírtuk: az igazságügyi tárca március végén közölte, hogy különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének alapos gyanúja miatt feljelentést tett ismeretlen tettes ellen a végrehajtói kamaránál végzett audit alapján.

A minisztérium felügyeleti jogkörében eljárva rendelte el a MBVK teljes körű átvilágítását és működésének auditálását. A jogi és pénzügyi auditorok jelentésének elemzése során a tárca több – meg nem nevezett – ponton és több kérdésben is olyan körülményeket észlelt, amely kapcsán felmerült a bűncselekmény elkövetésének gyanúja – közölte akkor a minisztérium.
A Mandiner.hu portál március elején arról írt, hogy a kamara működéséről három jelentés – számviteli-gazdasági, jogi és informatikai – készült; a szervezet egyebek mellett több tízmillió forintos éves közgyűléseket tartott, és közel 40 millió forintot költött az egyik kereskedelmi csatornán futó sorozatban való megjelenésre.

Ahogyan arról a Hír24 is beszámolt, a kamara elnöksége március elején mondott le, mielőtt megjelent volna az átvilágítás eredményét tartalmazó jegyzőkönyv. Ebből kiderült: a kamara vezetői éveken át szabálytalanul fizettek ki maguknak több tízmillió forintot, akkor is utaltak maguknak fizetést, amikor nem is dolgoztak. Krejniker Miklós húsz évig vezette a kamarát, az elmúlt 5 évben összesen 70 millió forint fizetést vett fel. Hatmillió forintot pedig a külföldi kiküldetései napidíjaként.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik