Belföld

Lemondott a végrehajtói kamara elnöksége

Trócsányi László, és Szekér Judit, miniszteri biztos (végrehajtók, szekér judit)
Trócsányi László, és Szekér Judit, miniszteri biztos (végrehajtók, szekér judit)

Miután a miniszteri biztos átvilágította a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamarát, a jelentés megjelenése előtt lemondott a szervezet elnöksége – erősítette meg a Magyar Nemzet szombati információit Schmidt Zoltán elnök.

A kamara elnökségének mandátuma 2015 májusában jár le, de pénteken az elnökség valamennyi tagja írásban benyújtotta lemondását. A lemondás – a kamara működőképességének fenntarthatósága érdekében – a következő elnökség megválasztásával lesz hatályos. A döntés indoka a teljes kamarai szervezet megújulása, a lehető legnagyobb és hosszú távú legitimitás biztosítása, annak érdekében, hogy olyan elnökség folytathassa a munkát, amely a lehető legszélesebb körű támogatottságot kapja a kamarai tagságtól – közölte az elnök.

Együttműködnek a miniszteri biztossal

A lemondás nem jelent változást a kamara munkájában, az elnökség köteles a jogszabályokban meghatározott feladatokat ellátni úgy, hogy az új elnökség munkáját már ne befolyásolja, mozgásterét meghagyja. A kamara elnöke azt is tudatta, hogy az Igazságügyi Minisztériummal egyeztetve, a szükséges előkészítő munkák elvégzése után a lehető legkorábbi időpontra össze akarja hívni a tisztújító közgyűlést.

 
Szekér Judit és Trócsányi László (Fotó: MTI)

A kamara a jogszabályok szerint együttműködik a felügyeletet gyakorló minisztériummal és Szekér Judit miniszteri biztossal, törekszik a korrekt szakmai kapcsolat fenntartására, és eleget tesz a törvényi előírásoknak.

Átvilágították a szervezetet

Három hónapja jelentette be Trócsányi László igazságügyi miniszter, hogy szükség van a bírósági végrehajtói rendszer reformjára, mert sok a panasz, a rendszer nem úgy működik ahogy kellene.

A miniszter december elején kinevezte Szekér Juditot, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara mellé miniszteri biztosnak. A kamarát a tárca átvilágította, sajtóhírek szerint a napokban nyilvánosságra kerülhet az erről szóló jelentés. Idén jogszabályok lépnek hatályba a terület újraszabályozása érdekében. A tervek szerint 2016-ra újul meg a végrehajtói rendszer.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik