Belföld

Vasárnapi zárva tartás: “Ez olyan, mint a Trapper farmer”

élelmiszer, vásárlás (élelmiszer, vásárlás)
élelmiszer, vásárlás (élelmiszer, vásárlás)

Egy évben öt vasárnap, abból az egyik ma van, amikor kinyithatnak az üzletek. Az emberek egy része gondolkodás nélkül ment, mert lehet, sokan így lázadnak a rendszer és különösen a KDNP ellen.

Írtunk már róla korábban, hogy a négy adventi hétvége mellett sokan – a jogszabály adta lehetőségeket kihasználva – az ötödiket húsvét előttre tartogatták, ami ma van. A Tesco üzletei például országszerte kinyitottak, de sok más üzlet is várja ma a vásárlókat (ezekről itt írtunk bővebben), akik érkeznek is szép számmal.

“Meg lehet oldani, de kár beleszólni”

Akikkel beszélgettünk bevásárlás közben, egybehangzóan állították, kisebb-nagyobb átszervezéssel meg tudják oldani a szombatonkénti bevásárlást is, de nem értik, miért kellett ennyire beleszólni az emberek életébe. “

Mi lesz a következő? Megmondják, mit vegyek fel, vagy mit főzzek vasárnap?”

–fakadt ki egy háziasszony.

Az alkalmazottak közben állítják, a munka nem lett kevesebb attól, hogy vasárnap nincsenek vásárlók, azt meg csak remélik, hogy a fizetés sem lesz az. Nekik Harrach Péter az egyetlen reményük. “Ez olyan, mint a Trapper farmer. Kádárék először tiltották a nyugati farmert, aztán tűrték, végül annyira támogatták, hogy kitaláltak egy saját farmermárkát. Remélem, ez is így lesz. Először tiltják a vasárnapi vásárlást, majd jön egy-két olyan nap, mikor lehet, aztán végül a teljes meghátrálás, remélem” – ecsetelte egy idős vásárló, miközben a felesége a tejek között válogatott. “A magyart keresi?” – kérdeztem. “Nem, a minőségit” – válaszolta.

“Micsoda? Mióta?”

Amikor belenéztünk a semmibe az első üres vasárnapon, azt hittük, nincs olyan ember, aki ne hallott volna a tiltásról. Aztán az írást jegyző kolléganőnk mesélte, egy hajléktalan tőle tudta meg, vasárnap üres üvegeket sem válthat vissza. Egy kétlaki életet élő házaspárnak azonban ma szerencséje volt, hogy tudtak vásárolni. “Micsoda? Mióta nem lehet?” – hüledeztek, nemrég érkeztek haza külföldről. Miután elmeséltem nekik, elég különös módon társították az új élményt. “Akkor ez olyan, mint régen a kommunista szombat, csak pont az ellenkezője. Mindkettő jó nagy hülyeség volt”, hadarták, majd nagyobb fokozatra kapcsoltak a kocsitologatásban.

Sokan vásároltak ma, hogy miért, azt a parkolóban egy feleségére váró úr foglalta össze a legfrappánsabban:

“Akik ma eljöttek, biztos, hogy nem csak azért, mert nincs otthon rizs vagy mosópor. Lázadnak a rendszer ellen, mert nem tetszik neki ez az egész. De Harrach Péter szerint az emberek imádják a KDNP ötletét. Hát, akkor azok ma direkt otthon maradtak, vagy mentek a templomban. De én olyan emberrel még nem találkoztam, akinek ez tetszett volna. Mondjuk, olyannal sem, akinek a KDNP tetszett volna.”

Rebellis pék, baráti CBA

Mentünk volna Coopba is, CBA-ba is, hogy ott is megkérdezzük a vásárlókat, mit szólnak ahhoz, hogy ma mégis kinyitnak kedvenc üzleteik, de nyitva tartó CBA-t és Coopot nem találtunk. Belegondolva, nagyon helyes, hogy nem. Egy nyitva tartó pékséget azonban találtunk. “Kettőig nyitva vagyok minden vasárnap. Azt hiszem, nyitva is lehetek. Vagy nem? Maga a felügyelettől van?” Az eladót ugyanis már azzal a kérdéssel sikerült teljesen összezavarnom, hogy meddig van nyitva vasárnaponként. Pedig csak kakaós csigáért mentem.

“A CBA-ban egyébként látványosan megnőtt a szombati forgalom azóta, néha már panaszkodnak is az eladók, hogy nem bírják” – mesélte széles mosollyal egy hölgy a pékségben.

Ha ezt olvassa Harrach Péter és meghallotta a névtelen CBA-pénztárosok panaszát, lehetséges, hogy már írja is a szombati zárva tartást elhozó törvényjavaslatot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik