Belföld

Kik a vígjátékok legnagyobb vesztesei?

másnaposok  (vígjáték, másnaposok, )
másnaposok  (vígjáték, másnaposok, )

A kurrens amerikai komédiák zöme vicces kompániák vesszőfutásairól szól, mint ahogyan a héten mozikba kerülő Bérhaverok is. Ennek margójára össze is gyűjtöttük a műfaj legmókásabb csapatait, akik legyenek bármilyen szerencsétlenek, a nézők imádják őket. Na de ki a legbénább?

Itt a vége

Seth Rogen vígjátékában egy rakás híresség partizik James Francónál, amikor egyszercsak eljön a világ vége (mint ahogy az a címből is kikövetkeztethető).A filmben feltűnik például Rihanna és Emma Watson is, de a fókusz elsősorban a házigazda, a rendező, Jonah Hill, Michael Cera, Jason Segal, Jay Baruchel és Danny McBride alkotta csoportosuláson van, akik mind egytől egyig saját magukat alakítják. A másfél órás agymenésben rengeteg belterjes tréfát és altesti poént kapunk a bagázstól, aztán eljő az apokalipszis.


Világvége

Edgar Wright vígjátéka amekkora ökörség, annyira vicces. A sztori egy kocsmatúra köré épül, aminek utolsó állomása a Világ vége elnevezésű söröző, ahova még sosem tudtak eddig eljutni, mert mindig kidőltek útközben. A rendező csodálatosan különböző karaktereket válogatott össze, hiszen többek között Simon Pegg, Nick Frost, Martin Freeman és Eddie Marsan vedel sört. És hogy rátegyünk egy lapáttal az ivászatra, az előző filmhez hasonlatosan egyszer csak valóban elérkezni látszik a világ vége a csapat számára.


Haláli hullák hajnala

Edgar Wright ismét. A rendező a valaha volt legjobb zombifilmből (George A. Romero Holtak hajnala című alkotása) elkészítette a valaha volt legjobb horrorparódiát. Ráadásul ez az a film, amelyben Simon Pegg és Nick Frost először játszik együtt, és válik örökre brit Kapává és Pepévé. A saját magát csak “romantikus komédia zombikkal” címkével definiáló filmben a két bájosan szerencsétlen szereplő magánéleti problémáit próbálja megoldani, miközben zombiapokalipszis zajlik.


Másnaposok

Todd Philips-nek akár az összes filmje fent lehetne ezen a listán, többek között a Terhes társaság is, azonban sokakat érintő témája okán a Másnaposok kompániáját választottuk. Hiszen valószínű többünkkel fordult már elő, hogy egy túl jól sikerült buli után másnap kicsit nehezen rakosgattuk össze, mi történhetett pontosan előző éjjel. A túl jól sikerült legénybúcsú után a „Farkasfalka” megpróbálja kitalálni, hogyan is kerülhetett egy tigris a fürdőszobába, vagy egy csecsemő a fiókba.


21 Jump Street – A kopasz osztag

Chris Miller és Phil Lord valamibe nagyon beletrafált, amikor elővett egy sokak által jól ismert sorozatot, írt belőle egy másfél órás nagyjátékfilmet kitöltő forgatókönyvet, majd beletett két olyan ellentétes karakterű és kinézetű színészt, mint Channing Tatum és Jonah Hill. A gimibe beépített fiatal zsaruk újraélik tinikorukat, csakhogy azóta változtak az idők, meg persze ők is. Az egymás hiányosságait kiegészítő páros nagyon jól működik, de a poénok, és az akciófilmek kliséinek ötletes kifigurázása is sokat dob a filmen.


Superbad – avagy miért ciki a szex?

Hát igen, megint Jonah Hill és Michael Cera. Ezek a figurák szinte kötelező elemei a haverkodós-ökörködős vígjátékoknak. Ebben a filmben hőseink Christopher Mintz-Plasse-zel kiegészülve a suli utolsó évében nagyon szeretnék elveszíteni a szüzességüket, és ezért mindent meg is tesznek, már amennyi tőlük kitelik. A film a klasszikus lúzerarcok vesszőfutásán túl érzékenyen nyúl a szexualitás kérdéséhez, hiszen a balfékeknek is joga van a testi örömökhöz.


Trópusi vihar

Ha Ben Stiller filmet rendez, ott furcsa dolgok történnek. Ennélfogva bizarr képződmény a Trópusi vihar is: kifigurázza Hollywoodot, színészeket parodizál, de ha nem vesszük észre az utalgatásokat, akkor önálló akcióvígjátékként is teljesen megállja a helyét. Ben Stiller, az egyetlen kasszasikerben szereplő, és abból mindent kisajtoló egykori nagymenő, Robert Downey Jr., a rendkívül tehetséges ausztrál módszer-színész, Jack Black, a drogfüggő komikus, Brandon T. Jackson, a termékeit hirdető repper-színész, valamint Jay Baruchel, az „újfiú” sokadik megnézésre is jópofa.


Dumb és Dumber – Dilibogyók

A Jim Carrey-Jeff Daniels párosnak is természetesen helye van a listán. A kilencvenes években készült vígjáték a két végtelenül bárgyú barátról azóta kultuszfilmmé vált, s nagy kár, hogy a második rész már közel sem olyan egyedi és kedvesen bugyuta, mint az első. Persze még mindig nem lett olyan rossz, mint az 1995-ben a Hanna-Barbera által gyártott 13 részből álló rajzfilmsorozat, amelyben egy okos hód is szerepel, vagy a 2003-as előzményfilm, a Dumb és Dumber – Miből lesz a dilibogyó című borzalom.


Förtelmes főnökök

Még a Kártyavár brutális konspirátor főszereplője, Kevin Spacey is alkalomadtán lazít a gyeplőn, és könnyedebb hangvételű filmekben is feltűnik. A Förtelmes főnökökben Jennifer Anistonhoz, illetve Colin Farrellhez hasonlatosan alkalmazottaival szemétkedik, amit Jason Bateman, Charlie Day és Jason Sudeikis egy idő után már nem tolerál. A béna hármas szerencsétlenkedése és a főnökök megleckéztetésére a nézőknek is bejött, a film minden idők legtöbb bevételt hozó vígjátéka lett.


A híres Ron Burgundy

Egy vígjátékokkal foglalkozó listáról hiba lenne kihagyni Will Ferrellt, még akkor is, ha személye hazánkban valamilyen érthetetlen módon rendkívül alulértékelt. Ez a film a hetvenes években játszódik, és a női hírolvasók megjelenését vizsgálja, valamint azt, hogy a férfi dolgozók hogyan viselik az ebből fakadó konfliktusokat. Ferrell a San Diego-i bigott, de buta híradósát alakítja, aki társaival, Paul Rudd-dal, David Koechnerrel és Steve Carell-lel megpróbálja kitúrni az új kolleginát, Christina Applegate-et. Az abszurd, klasszikus ferrelli poénokkal operáló film tavaly előtt kapott folytatást, ami már 763 poént tartalmaz.

Szerinted melyik társaság a legnagyobb lúzer? Vagy valaki más az, akit kihagytunk? Írd meg kommentben!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik