Belföld

Mi a legjobb másnaposság ellen?

Fejfájás, gyomornyomor, pörgő falak: mit tehetünk az italozás utáni reggelen? Szubjektív vélemény következik egy szakavatott rockzenésztől.

Amikor a szerkesztőségben felmerült az italozás utáni reggelek témaköre, valahogy egyre közelebb került hozzám a kapcsolódó Megmondó-cikk megírása. Valami azt súgta, hogy az újságírás mellett folyamatosan űzött zenei tevékenység egyfajta sztereotip bélyeget is ütött a homlokomra, de persze az is tény, hogy több évtizedes turné-múltam alatt tényleg sikerült párszor “piadesztálra emelnem” az alkoholfogyasztást.

Most tehát először jöjjön nagyon rövid pontokba szedve az a néhány dolog, ami – szigorúan saját tapasztalat alapján – a legtöbbet segít a legdurvább macskajaj átvészelésében. Próbáltam sok minden mást is, amit ismerősök ajánlottak, de az összes házipraktika közül csak ezek működtek nálam minden esetben:

  • Igyunk nagyon-nagyon-nagyon sok vizet. Ha lehet, még az alkoholgőzös éjjel végén, elalvás előtt is.
  • Pihentessük a testet, és legfőképpen a szemet: másnaposan olvasni, monitort bámulni vagy okostelefont pöntyörgetni a fejfájás felturbózásával egyenlő.
  • Ha lehet, legyünk szabad levegőn, vagy legalábbis szellőztessünk.
  • Csak könnyű ételt fogyasszunk, valamit viszont még akkor is együnk, ha minden porcikánk tiltakozik ellene.

Összefoglalva tehát a következő állapot a legideálisabb:

  • Egy tiszta vizű tavacska közepén, hűs szellővel körbefújva, egy könnyű salátát csipegetve ne csináljunk semmit fél napig.

Viszont így, negyven fölött, az ivást már jóval óvatosabban művelő zenészként néhány megelőző intelemmel is szolgálnék, szintén a legszigorúbb szubjektivitás mellett:

  • Röviditalt nem keverünk.
  • A pia a közhiedelemmel ellentétben nem mulasztja el a bánatot, vagy a haragot, hanem épp inkább szabadon engedi őket.
  • Fájdalomcsillapítókra, allergia-gyógyszerekre inni tilos, máskülönben a székesfehérvári koncerthelyszín második emeletéről akarunk majd kilibbenni az ablakon, hangosan kiabálva, hogy helikopterek vagyunk.
  • A lapos esküvői lagzikat nem az dobja fel, ha az örömapa közli, hogy minden pia ingyen van.
  • Semmilyen, ismétlem, semmilyen alkoholt ne igyunk Mezőtúron. A részleteket hagyjuk.

Végül pedig a saját tapasztalatok után hadd ajánljak az olvasóközönség figyelmébe pár korábbi cikket a témában, amik már jóval tudományosabban járják körül a problémát. Egyrészt egy kiválóan összefogott cikk mesél arról, hogyan lehet okosan berúgni. Azt sem árt tudni, hogy az öreg traktor nem Ferrari, ezért 40 év fölött már sokkal durvább a másnap. Végül pedig itt egy ötlet arra, mi a legjobb ellenszer a macskajaj ellen.

Utószó: a cikk szerzője amellett, hogy eMeRTon- és Fonogram-díjas énekes, az After Crying, az At Night I Fly és a BZ Project frontembere, a Technet és a Mobilport főszerkesztője, a legfontosabb tulajdonsága az, hogy már okosan iszik, és sosem lesz másnapos, mert mindig megáll a jókedv utáni piros vonalnál. Leginkább ezt ajánlja másoknak is másnaposság ellen, mert ez tényleg működik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik