Belföld

A baloldali ellenzék közös tüntetésen is követeli Orbán fejét

Ellenzéki egyeztetés - Quaestor (brókerbotrány, quaestor, )
Ellenzéki egyeztetés - Quaestor (brókerbotrány, quaestor, )

Az LMP, az MSZP, a PM, az Együtt és a Liberálisok vezető tisztviselői szerint Orbán Viktornak le kell mondani, és tüntetést szerveznek, a Jobbik nem kapott meghívást, de ők a baloldalt is elszámoltatnák.

A szocialista párt által szerdán kezdeményezett egyeztetésen részt vett ellenzéki pártok szerint alkalmatlan posztjára Orbán Viktor miniszterelnök. A miniszterelnök ugyanis cserbenhagyta az embereket, amikor a minisztériumokat arra utasította, hogy vegyék ki pénzüket a Quaestorból, míg az őt megválasztó embereknek nem szólt, hogy veszélyben van a megtakarításuk.

Hamarosan tüntetnek

Az egyeztetést kezdeményező Tóbiás József MSZP-elnök azt is mondta, hogy a kormányfőnek le kell mondania, de minimum bizalmi szavazást kellene kérnie. Emellett érvelt a PM-s Szabó Tímea is, aki jelezte: ha ez nem történik meg, akkor kezdeményezni fogja az Országgyűlés feloszlatását.

 
Fotó: MTI 

A pártok képviselői beszámoltak arról is, hogy április 11-re tüntetést szerveznek. Másnap egyébként Tapolcán lesz időközi választás.

A Jobbik meglepődött

Míg szerdán Vona Gábor még ajánlkozott a közös ellenzéki egyeztetésre, végül nem kapott meghívót. Ők csütörtökön már arról beszéltek, hogy a baloldali pártokat is elszámoltatnák. Volner János, a párt frakcióvezető-helyettese csütörtökön meglepetéssel értesült arról, hogy a Quaestor-ügyben “szintén súlyosan érintett” baloldali pártok nem tartanak igényt a Jobbik társaságára. A teljes “Quaestor-koalíciót” szeretnék elszámoltatni, így a baloldali pártoknak is van félnivalójuk.

A jobbikos politikus kifejtette, hogy az MSZP idején 16,9 milliárd forint értékben vállaltak kezességet a “csaló brókerház” részére, az akkori kormány pedig nem győződött meg arról, hogy van-e fedezet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik