Pénzügy

A Quaestorral együtt dőlt Orbán mítosza

Hack Péter (Hack Péter)
Hack Péter (Hack Péter)

A korábban a hótól, az árvíztől, a bankoktól, a rezsitől, az IMF-től az embereket óvó kormányfőn kifogtak a brókerek. Hack Péter szerint a Quaestor-ügy csak vicc lehet, mert egyébként nagyon durva.

Hack Péter szerint nagyon látványosan összekötődik a Fidesz és a Quaestor, személyekben és közös üzletekben is. „Itt még fura dolgok derülhetnek ki.” Az ATV-ben a büntetőjogász ennél is súlyosabbnak nevezte azonban, hogy ez az ügy alapjaiban kérdőjelezi meg az elmúlt hat év kormányzásának alaptéziseit. Nevezetesen azt, hogy a kormány hatékony és kompetens. Mindeddig kulcsfontosságú volt, hogy Orbán Viktor ott legyen a gáton, a hóviharban, védje a kisembereket az időjárástól, a bankoktól, a rezsitől, az IMF-től. Menedzselje a gazdaságot.

Mihez képest ez a maszatolás? 

A kormány gyakorlatilag ellenőrzése alá vont mindent, az állam beleszól mindenbe, még abba is, milyen tankönyvből tanítható az iskolában a „C” betű – indított messziről Hack, aki szerint a kormány óriási ellenőrző mechanizmust épített ki. A magyar hatóságoknak Európában páratlan felhatalmazásuk van az emberek életének kontrollálására. A sarki boltban nem lehet úgy csokit venni, hogy arról az adóhatóság ne tudna, a rendőrség bírói engedély nélkül is megnézheti a bankszámlák forgalmait. Egy tucat szervezet titkosszolgálati módszerrel végezhet felderítést – sorolta példáit Hack Péter.

Ha Orbán vetette ki, ki tetette be? 

A büntetőjogász mindezek fényében furcsállja, miként tűnhettek el pénzek a brókercégeknél úgy, hogy „ezt senki észre sem veszi”. Ezzel  nemcsak az MNB, hanem az összes ellenőrző szervezet hatékonysága, kompetenciája megkérdőjeleződik, a kormányé is. A jogász nem tudott magyarázatot adni arra, mit keresett egyáltalán közpénz a Quaestornál, de jogos felvetésnek tartja, hogy ha Orbán Viktor adott utasítást arra, hogy vegyék ki a pénzt, akkor ki adott utasítást arra, hogy tegyék be oda a pénzeket. 

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Március 5-e? Ugyan már…

„Közpénzeket nem lenne szabad kockázatos üzletekbe fektetni”, hiszen a magas haszon a magas kockázat következtében áll elő. A befektetett pénzekből munkahelyeket lehetett volna teremteni, és a Quaestornál jobb helye lett volna az egészség- és oktatásügyben. „Bárhol jobban hasznosult volna ez a közpénz, mint ahová tették. (…) Nemcsak március 5-én kellett volna észbe kapni, hanem gyakorlatilag minden éves mérleg megjelenésekor…” A NAV egy átlagpolgárnál ennél kisebb ügyek, pár milliós tételek miatt vagyongyarapodási eljárást indít, itt meg milliárdos közpénzek forogtak úgy, hogy senkinek nem tűnt fel.

„Teljes abszurditás”

Kié a pénz? Mit keres egy minisztériumi háttérintézménynél, ami nem lehet profitorientált? Ha van befektethető pénze, akkor a költségvetési kalkulációját is elrontották és ott valami komoly stikli van. Komoly felelősségeket kellene megállapítani, hiszen az ügy – a bennfentes kereskedelemtől kezdve – több bűncselekmény gyanúját is felveti. A büntetőjogász furcsállja, hogy a korábbi brókerügyeknél – amelyek dominóhatásától Orbán Viktor megvédte a közpénzt – szinte azonnal csattant a bilincs, a Quaestornál azonban még gyanúsított sincs, pedig már a jelenlegi jogszabályok alapján is megtörténhetett volna a vagyonok zárolása.

Ha nem vicc, akkor nagyon durva

„Teljes abszurditás”, tényleg az embernek olyan érzése van, mintha az országot kandikamera figyelné, és valaki a végén majd szólna, hogy az egész „csak vicc volt, mert valóságnak nagyon durvának tűnik”. A rendőrség óriási erőkkel szállt rá ennél sokkal pitiánerebb ügyekre. Az, hogy most nem ez történt arra utal, hogy valaki nagyon jóban lehet mindazokkal a szervezetekkel, amelyeknek elvileg – az Alaptörvény alapján – függetlennek kellene lennie. Itt nagyon sok szervnek (rendőrség, ügyészség, ÁSZ, MNB) lett volna teendője már a megelőzésben is. Valamilyen oknál fogva ez a céget törvényen kívülivé tették, “és úgy tűnik, hogy a mai napig is ezt a törvényen kivüli állapotát valakiknek érdeke fenntartani” – fogalmazott Hack Péter. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik