Belföld

Több pénz közmunkára, de bajban lehetnek az önkormányzatok

Idén 270 milliárdot költ a kormány közmunkaprogramokra, amiből havonta átlagosan 213 ezer ember foglalkoztatása valósulhat meg. Az önkormányzatoknál az önrész miatt azonban feszültség lehet.

Amennyiben a kormánynak sikerül idén nyáron 260 ezerre növelni a közmunkások számát – ami mindig a nyári hónapokban magasabb, így lehet több, mint a havi 213 ezres átlag -, az mintegy 70 ezer fős növekedést jelentene a foglalkoztatottságban. Mindez a kormánynak azért lehet jó, mert jól mutathat a statisztikában – állapította meg a Policy Agenda. A politikai elemző cég szerint a kabinet akár emelhette is volna a közfoglalkoztatottak bérét, ha megőrzi és nem növeli a közmunkások létszámát, de mégsem ezt az utat választja.

„Ha átszámoljuk a terveket (havi átlagban 213 ezer fő), akkor ez azt jelenti, hogy ennyi embernek a foglalkoztatása a jelenlegi szinten kb. 263 milliárd forint bérköltséget jelent, amelyhez hozzájárul a rendszer működtetésének a költsége, amely 2013-ban 18 százalék volt. Amennyiben idén is ekkora összeggel számolunk, akkor összesen 320 milliárd forint lenne a teljes rendszer. Ez 50 milliárd forinttal több, mint a költségvetésben rendelkezésre álló pénz” – írja a Policy Agenda. Az elemzők számításai szerint ugyanakkor a kormány akkor „férne bele” a 270 milliárdos keretbe, ha az önkormányzatok 16 százalékos, vagyis mintegy 50 milliárdos önrésszel járulnak hozzá a projekthez.

Ám ez felvet egy újabb problémát: a helyhatóságok vagy kevesebb embert tudnak foglalkoztatni, vagy nem tudnak szociális támogatást fizetni. Mindkét eset feszültségekhez vezethet.

A Policy Agenda elemzése szerint a kabinet azért akarja duzzasztani a közfoglalkoztatottak számát, hogy folyamatosan igazolják annak ilyen mértékű létjogosultságát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik