Belföld

Múzeumba száműzik a makói Ságvári-szobrot

A lakókat inkább a szobornak helyet adó park rendezetlensége zavarja, ennek ellenére eltávolíthatják Ságvári Endre szobrát.

Holnap szavaz a makói képviselő-testület a Ságvári-szobor elhelyezéséről – írja a Délmagyar. Zeitler Ádám jobbikos képviselő terjesztette elő a párt előző ciklusban is felvetett, majd leszavazott ötletét, amelyet most a jobboldali többségű testület valószínűleg elfogad. A szobornak helyt adó park már 1990 óta nem viseli Ságvári nevét.

Az előterjesztéshez csatolták a Magyar Tudományos Akadémia állásfoglalását Sáfvári Endréről, eszerint nem méltó arra, hogy közterület viselje a nevét, ráadásul nincsen semmilyen makói kötődése. A Délmagyarnak nyilatkozó lakosok azt mondták, nem a szobor zavarja őket, hanem az, hogy a park, amelyben áll, gondozatlan.

Nemrégiben Szegeden radírozták ki a közélet egy szegmenséből Ságvári nevét, Rétvári Bence néhány napja jelentette be: végleges a döntés, miszerint a helyi gimnázium nevét megváltoztatják. Indoklásában a már említett MTA-állásfoglalás szerepelt.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik