Belföld

Végleges: átnevezik a szegedi Ságvári Endre Gimnáziumot

A gimnázium új névadóját a helyi közösség szempontjaira tekintettel találják meg - közölte Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériuma parlamenti államtitkára.

Az államtitkár Szabó Sándor MSZP-s országgyűlési képviselő levelére válaszolt. A Magyar Tudományos Akadémia állásfoglalására hivatkozott, amely kimondja, Ságvári Endre neve „a kommunista áldozatvállalás jelképe lett, így közterület elnevezésére nem ajánljuk, mivel értelmezésünk szerint (…) 20. századi önkényuralmi politikai rendszer fenntartásához kapcsolható”.

Rétvári szerint egy demokratikus ország értékrendje “nemet mond minden totalitárius, népirtó rendszerre, és nem tekinti hőseinek, példaképeinek azokat az embereket, akik diktatúra kiépítésében vagy diktatúra eszméinek terjesztésében játszottak szerepet”.  Az iskola figyelemre méltó teljesítménye és tiszteletre méltó hagyományai “nem Ságvári Endre nevének következményei”. Szerinte fontos, hogy mindenki számára vállalható példaképei legyenek az intézménynek, ne olyanok, akik megosztják az embereket. 

Szabó Sándor levelében hangsúlyozta, az idén 60 éves intézmény keményen megdolgozott hírnevéért, amelyet nem lehet “egyszerűen egy másik név mögé préselni”. A szocialista képviselő emlékeztetett arra, hogy egy közösségi portálon már több mint tízezren próbálják megvédeni a „ságvárizmust”. A képviselő szegediként csak megerősíteni tudja a tiltakozók álláspontját, a Ságvári-gimnázium neve “brandet jelent” nemcsak a városban, hanem az egész országban – írja a Délmagyarország.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik