Gazdaság

Rossz hír: nem lesz palagáz Makón

palagaz(210x140).jpg (palagáz)
palagaz(210x140).jpg (palagáz)

Eredmény nélkül járt le a kanadai Falcon Oil & Gas Ltd. és a szerbiai Naftna Industrija Srbije jsc. (NIS) közös, három kút fúrására szóló projektje, amelyben a makói árokban kutattak volna palagáz után, így tetszhalott állapotba került a térség feltárása.

Egyelőre nem lesz plaagáz Makón – eredmény nélkül járt le a kanadai Falcon Oil & Gas Ltd. és a szerbiai Naftna Industrija Srbije jsc. (NIS) közös, három kút fúrására szóló projektje, amelyben a makói árokban kutattak volna palagáz után, így tetszhalott állapotba került a térség feltárása – írta a napi.hu.

A Falcon magyarországi leányvállalata, a TXM Olaj- és Gázkutató Kft. (TXM) több éves előkészítés után még 2013 januárjában állapodott meg a három próbafúrásának határidejéről és finanszírozásáról az orosz Gazprom Nyefty többségi tulajdonában lévő NIS-szel, amely februárban 1,5 millió dolláros befektetéssel járult hozzá a költségekhez. Az akkori egyezség szerint a három kutat 2014 júliusáig kell kifúrni, majd a határidőt az év végéig meghosszabbították.

A Falcon közleménye szerint a kiterjesztett határidőig is csak két kutat fúrt le és tesztelt a NIS, amivel a kanadai cég álláspontja szerint nem teljesítette a megállapodást. Szerződésszegés történt, a NIS nem folytatta a munkát, ennek lesz következménye – fogalmazott a Napi.hu kérdésére Szabó György, a Falcon igazgatóságának tagja, a TXM volt ügyvezetője. Értékelése szerint a NIS nem tett meg mindent a projekt sikere érdekében, ugyanis úgy állapította meg, hogy a két lefúrt kútból nem termelhető ki saját szabványai szerint gazdaságosan szénhidrogén, hogy – a TXM javaslata ellenére – nem alkalmazott hidraulikus rétegrepesztést.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik