Belföld

Van-e helye pornónak az osztályteremben?

pornó (pornó)
pornó (pornó)

Egy dán szexológus szerint kötelességünk pornót nézetni a kamaszokkal, és beszélgetni velük róla.

A pornó nagyjából annyira áll távol a valóságtól, mint a reklámok. Ha jártak már gyorsétteremben, és összehasonlították a szendvicset, amit kezükbe nyomtak, azzal a fotóval, ami miatt megkívánták, akkor pontosan tudják, mire gondolok. Ha pornónak lenne bármi köze a valósághoz, akkor valószínűleg a medencetisztító, és a vízvezeték-szerelő lennének a legnépszerűbb férfiszakmák, és a börtönajtók sem olyanok lennének, amiken keresztül csak fél méternél hosszabb, parabolikusan hajló pénisszel lehet szeretkezni.

Azt internet elterjedése és fejlődése pedig nagyot robbantott a pornóiparon. Egy akadémiai felmérés, ami az egymillió legnépszerűbb weboldalt vizsgálta, úgy becsülte, hogy az összes webszájt 4 százaléka pornó. Ha pedig az adatmennyiséget nézzük még megdöbbentőbb számot kapunk. Az Optenet 2010-es statisztikája szerin a világhálón megtalálható összes adat, több mint a harmada, pontosabban 37 százaléka pornó. Hatalmas mennyiség áll rendelkezésre mindenütt, csupán egy kattintásnyi távolságra, vagyis pornót tényleg csak az nem néz, aki nem akar. A kamaszok pedig nem tartoznak ebbe a kategóriába.

Dánia egyik legelismertebb szexológusát, Christian Graugaard professzort egy a fentiek tekintetében nem is annyira meglepő adat gondolkodtatta el: egy kutatás eredményei szerint a dán fiúk 99, míg a lányok 88 százaléka néz legalább egyszer pornót, mielőtt betöltené a tizenhatodik évét. Graugaard szerint, a szexualitásról közvetített hamis kép veszélyeztetheti a fiatalok lelki egészségét. Viszont azt is belátta, hogy tiltással próbálkozni egyszerűen nevetséges.

Fotó: Thinkstock

Az Aalborg University tanára ezért azt mondja: pornót a tantermekbe!

„Az iskolai szexuális nevelés, jelenleg unalmas, túlzottan technikai, és nevetséges: valaki felhúz egy óvszert egy uborkára” – nyilatkozta a professzor egy a közszolgálati tévének adott interjúban, majd mintha bombát robbantott volna, azt mondta, ő ehelyett pornót vetítene a 15-16 éves korosztálynak. Azért nekik, mert Dániában 15 év a törvényes, kölcsönös beleegyezésen alapuló szexuális kapcsolat alsó korhatára.

Graugaard kifejtette, hogy kezdeményezése nem arról szól, hogy a kamaszoknak be kell mutatni a pornót, hiszen megismerik maguktól is. „Meg kell erősítenünk a képességeiket, hogy különbséget tudjanak tenni egy átlagos tini hétköznapjai és a kép között, amit a média sugároz a testről, és a szexualitásról” – nyilatkozta The Guardian című brit lapnak.

„A pornó valójában magában hordozza a szórakoztatás, és az oktatás lehetőségét is, segítheti a szexualitás demokratikusabbá válását, és szólhat a sokszínűség ünnepléséről is. Mind azt szeretnénk, hogy a gyermekeink boldog párkapcsolatban, izgalmas és nagyszerű szexuális életet éljenek, ehhez pedig elengedhetetlen, hogy beszéljünk velük szexről és a pornóról” – mondta a professzor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik