Belföld

Szolnokon is Orbán veje világít

Két ütemben, csaknem 1,2 milliárd forintból korszerűsítik Szolnok közvilágítását. A közbeszerzést Orbán Viktor vejének, Tiborcz Istvánnak a cége nyerte.

Fejér Andor, a város polgármestere elmondta, Szolnok eddig évente mintegy 200 millió forintot költött közvilágításra. A korszerűbb, nagyobb fényt biztosító, könnyebben szabályozható lámpák több mint 40 százalékkal csökkentik a város közvilágítására fordított energiafelhasználását. A megtakarításból a jelenlegi óraalapú kapcsolási rendszert átalakítják a fényviszonyokhoz igazodó technológiára.

Az MTI híre szerint az új hálózatot alkonykapcsolók vezérlik majd, így borús időben is világítanak a lámpatestek, a forgalmasabb zebrák környékén pedig erősebb égőket szerelnek be a szakemberek. A bruttó 1,16 milliárd forintos fejlesztés 85 százalékban uniós támogatásból, várhatóan még idén nyárra elkészül. 

A beruházás részeként a Tisza-parti megyeszékhely teljes közvilágításának mintegy kétharmadát korszerűsítik, ami több mint ötezer lámpatest cseréjével jár a belvárosban, a déli ipartelepen, a Vegyiművek lakótelepen, a Tiszaligetben, az üdülőterület környékén, valamint a Megyesi telepen, a Pletykafalu, a Tallin és a Széchenyi városrészben.

Az alpolgármester elmondta, hogy a szolnoki munkát végző cég egyebek mellett Zalaegerszegen és Pécsen is korszerűsít. Az említett települések korábban arról tájékoztattak, hogy a közvilágítás korszerűsítésére kiírt közbeszerzési eljárást az Elios Zrt. nyerte meg. A cég ellen ugyanakkor nyomoz a rendőrség: a Nemzeti Nyomozó Iroda négy, összesen1,2 milliárdos megrendelés ügyében folytat eljárást “versenyt korlátozó megállapodás közbeszerzési és koncessziós eljárásban” bűntett elkövetésének gyanújával.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik