Gazdaság

Furcsa gazdasági csodára leltek Szabolcsban

Míg a megyében nem szárnyal a gazdaság, egy cég a korábbi néhány milliós árbevétel után egy hónap alatt hirtelen százmilliósra nőtt – írja a 444.hu. A pályázatokból furcsa egybeeséseket lehet kiolvasni.

A Mekas Bt.-t 2002-ben alapították, és a cégnyilvántartás szerint eleinte tésztafélék gyártása volt a főtevékenység, erről váltottak később üzletviteli tanácsadásra. 2009 és 2012 között néhány milliós árbevétel mellett pár tíz- illetve százezres éves nyereséget értek el. Tavaly december vége és idén január vége között azonban egyetlen hónap alatt öt megbízást is szereztek, összesen több mint 100 millió forint értékben – derül ki a 444.hu cikkéből.

Furcsa egybeesések

A pénzért a Mekasnak informatikai, egészségügyi és munkavédelmi képzéseket kell tartania különböző vállalkozásoknál, erre pedig a TÁMOP programon keresztül az EU biztosítja a pénzt. A szerződéses összegek 22,9 és 24,9 millió forint között változnak, így egyetlen esetben sem kellett nyílt közbeszerzésen indulniuk, 25 millió forint alatt maradva ugyanis ilyenre nincs szükség.

Igen furcsa egybeesést is észrevett a 444.hu. Az őket megbízó cégek palyazat.gov-on elérhető projektleírása ugyanis 5 esetből 4-ben szó szerint megegyezik, csak a cégnév különböző. Betűről-betűre ugyanazt írják, akár cukrászdáról, akár a benzinkútról legyen szó.

A Közbeszerzési Értesítőből kiolvasható, hogy a Mekasnak a megrendelő vállalkozás hány dolgozóját kell informatikára illetve egészség- és munkavédelemre képeznie. Mindenhol 50-60 dolgozó szerepel. Ehhez képest viszont az Igazságügyi Misztérium céginformációs rendszerének legfrissebb adatai szerint az öt megbízó közül kettő 2013-ban a teljes évben egyetlen munkavállalót sem foglalkoztatott. Ez azt jelenti, hogy 12 hónap alatt a két cég akkorát nőtt, hogy több mint 50-50 embert kellett hirtelen felvenniük.

Nem ismerik őket a településen

A komoly bevétel ellenére a Mekast nem volt könnyű megtalálni. A székhelyükön, Magyon ugyanis szinte senki sem hallott. Több mint egy órába telt, mire a hírportál megtalálta az első embert, akinek derengett valami. A cégvezetőt telefonon sikerült elérniük.

Farkas Zsigmond, a bt kültagját arról is kérdezték, hogy nyílt közbeszerzés hiányában hogyan találtak egymásra a megbízókkal. Ekkor Farkas száján kiszaladt, hogy ebben “ügyvédi irodák” segítettek. Azt már azonban nem akarta elárulni, hogy konkrétan melyikek voltak azok. Azt ígérte utánakérdez a dolognak, de többet nem jelentkezett.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik