Belföld

Greenpeace: a paksi bővítés veszélyeket rejt magában

A kormány további súlyos veszteségek nélkül most tudná leállítani a paksi bővítést, de nyilvánvaló, hogy a kabinet nem törődik a beruházás veszélyeivel - állítják a környezetvédők.

A Greenpeace szerint kockázatos, hogy a parlament a paksi bővítéssel kapcsolatos összes adatot 30 évre titkosította, és a törvényt Áder János köztársasági elnök aláírta. A beruházás további veszélye, hogy részt vesz benne a Roszatom. “A Greenpeace számára egyértelmű, hogy a magyar kormány nem törődik a paksi beruházás veszélyeivel” – írta szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében a nemzetközi környezetvédő szervezet.

Azzal, hogy az Európai Unió leállította a projektet, bebizonyosodott, a paksi bővítésnek nemcsak a környezeti, hanem a gazdasági és politikai kockázatai is súlyosak.A Greenpeace ezért teljes átláthatóságot, illetve valódi társadalmi párbeszédet követel.

A környezetvédők a beruházás ellen érvelve arra is hivatkoznak, hogy a Medián februári felmérése szerint a lakosság 60 százaléka jelenlegi formájában ellenzi a paksi beruházást, kétharmaduk pedig a megújuló energiaforrások felhasználását támogatná.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik