Belföld

Tiborcz István beszállt az informatikába

tiborcz istván (tiborcz istván)
tiborcz istván (tiborcz istván)

Orbán Viktor veje egy lengyel tőzsdei cég magyar leányában érdekelt, bár kérdés, mit tudott bevinni az üzletbe, amiért érdemes volt vele közösködni.

Az informatikában is érdekelt a miniszterelnök veje, Tiborcz István – az ő cégét is bevette magyar leányvállalatába a lengyel tőzsdén jegyzett Asseco. Nem sokkal később a lengyel cég szlovák leánya komoly magyar közbeszerzést nyert el – írja a Népszabadság.

Juhász Péter, az Együtt alelnöke múlt héten alaposan mellélőtt: azt állította, hogy Tiborcz egy lengyel tőzsdei cég, az Asseco szlovák leányvállalatának partnereként nyert el tavaly ősszel egy 633 milliós munkát az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól. Az állítás viszont téves volt, Tiborcznak nincs közvetlen érdekeltsége a szlovák nyertesben, sem a GlobeNet Zrt.-ben, mely a projekt alvállalkozója lesz.

A lengyel Asseco viszont nemrég valóban létrehozott egy magyar céget, amiben közvetett tulajdonrésze van Tiborczéknak. A miniszterelnök veje többekkel együtt 2013 júliusában alapította meg a tanácsadással foglalkozó TSDM Holding Kft.-t. Ennek többségi tulajdonosa a Green Investments Kft., mely Tiborcz István keszthelyi kikötővásárlásában is szerephez jutott. A TSDM kisebbségi tulajdonosa Martonyi Zoltán, Martonyi János volt külügyminiszter fia és Dubi Zoltán, a Sagemco ügyvezetője. Az Asseco magyar leányában Tiborcznak, Martonyinak és Dubinak 49 százalékos tulajdona van, a többség a szlovákiai Asseco-leányé.

Kérdés, hogy egy tőzsdén jegyzett cég miért vesz be magyar leányába az iparágban korábban nem tevékenykedő üzlettársat, különösen, hogy eddig nem volt szokása vegyesvállalatok alapítása. Nyitott a kérdés, hogy mit tudtak Tiborczék bedobni a közösbe, amiért az Asseconak érdemes volt velük közösködni.

A TSDM-társtulajdonos Dubi Zoltán mostanság az online pénztárgépek üzletében érdekelt, de a szocialista kormányok alatt is milliárdos közbeszerzéseket nyert. A péntárgépek mobil adatátvitelét biztosító Mobil Adat Kft. pedig tavaly épp egy Tiborcz baráti köréhez tartozó fiatalembertől került az Orbán bizalmi emberének számító Garancsi István tulajdonába.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik