Belföld

Biciklitároló: Schiffer Facebookon üzent Ádernek

Az LMP-s politikus nehezményezi, hogy a paksi bővítés bármely részletét, valós terrorkockázat vizsgálata nélkül, bármikor el lehet zárni a nyilvánosság elől, és a biciklitárolókat is jobban szereti, mint az atomerőműveket.

Egy atomerőmű nem biciklitároló, ezért terrorizmussal fenyegetett világunkban nemcsak indokolt, hanem egyenesen szükséges egy atomerőművel kapcsolatos adatok védelme, titkosítása – Áder János ezzel indokolta, hogy nem talált kifogást a paksi atomerőmű bővítésének titkosításáról szóló törvényen.

Schiffer András a Facebookon szállt vitába az államfővel. Az LMP társelnöke bár azt nem vitatja, hogy egy atomerőművel kapcsolatban léteznek nemzetbiztonsági érdekek – így minden egyes biztonsági intézkedésnek, leírásnak nem szükséges nyilvánosnak lennie -, mégis úgy látja, a törvény szövege a minimálisan elvárható, legkevesebb arányosságot sem tartalmazza.

„Az Elnök úr által aláírt törvény azt mondja ki, hogy a paktummal összefüggő üzleti és műszaki adatok a keletkezéstől számított harminc évig nemzetbiztonsági okból (no meg a szellemi tulajdon védelme miatt) nem ismerhetők meg. Ha a törvény szövege úgy festene, hogy harminc évig nem ismerhetők azok az üzleti és műszaki adatok, amelyek nemzetbiztonsági érdeket sértenek, az ellenzéki felháborodás nem lenne ekkora hőfokon” – fogalmaz Schiffer, hangsúlyozva: soha nem állította, hogy egy atomerőmű biciklitároló, bár a maga részéről szívesebben építene utóbbiból párat Paks2 helyett.

Együtt: Áder csak egy káder

Az Együtt szerdán jelentette be, hogy az ombudsmanhoz fordul a paksi bővítés ügyében.

Áder János ismét bebizonyította, hogy nem több egy fideszes kádernál és soha nem is tud átlépni saját árnyékán – írja közleményében a párt. „Érvelése egy zugírászéhoz méltó, arról tesz tanúbizonyságot, hogy vagy nem rendelkezik alapjogi műveltséggel, vagy szándékosan figyelmen kívül hagyja a normákat. Emellett hazug és cinikus is, hiszen az objektumvédelmi és technológiai szempontból titkos információk nyilvánosságát senki nem követeli” – vélik.

Az Együtt korábban nyílt levélben kérte a köztársasági elnököt, hogy forduljon az alkotmánybírósághoz, mert a beruházás gyakorlatilag teljes dokumentációjának titkosítása ellentétes az alaptörvénnyel, kizárja a közélet átláthatóságát és a jogorvoslatot garantáló rendelkezések teljesülését.

PM az ombudsmanhoz és a Bizottsághoz fordul

A PM szerint a jövőt elzálogosítani és a paksi szennyest a következő generációk nyakába rakni a köztársasági elnöknek sincs joga. Éppen ezért az ombudsmanhoz és az Európai Bizottsághoz fordulnak a jogsértés miatt. „Tudjuk, hogy a Fidesznek semmi sem drága, ha 4000 milliárd forintnyi közpénz elköltéséről van szó, de az alkotmányt és a nemzetközi szerződéseket a kormánynak is tiszteletben kell tartania” – írják közleményükben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik