Belföld

Együtt: Áder csak egy káder

áder jános az erdő kapitánya (áder jános)
áder jános az erdő kapitánya (áder jános)

Zugírászhoz hasonlítja a párt a paksi beruházás titkosítása mellett kiálló államfőt.

Ombudsmanhoz fordul az Együtt a paksi bővítés ügyében. Áder János ismét bebizonyította, hogy nem több egy fideszes kádernál és soha nem is tud átlépni saját árnyékán – írja közleményében a párt. „Érvelése egy zugírászéhoz méltó, arról tesz tanúbizonyságot, hogy vagy nem rendelkezik alapjogi műveltséggel, vagy szándékosan figyelmen kívül hagyja a normákat. Emellett hazug és cinikus is, hiszen az objektumvédelmi és technológiai szempontból titkos információk nyilvánosságát senki nem követeli” – vélik.

A párt szerint a megkötött szerződések, a bevont alvállalkozók, a kötbérek és pótmunkák szabályozását ugyanakkor mindenk adófizetőnek ismernie kell. A háromezermilliárdos beruházás lesz a legnagyobb korrupciós üzlet Magyarországon, ahol fideszes alvállalkozók tömegei állnak majd sorba a lehulló forintokért, és fog hullani bőven – áll a közleményben. Szakértők szerint akár 500 milliárdot is ellophatnak majd.

Az Együtt korábban nyílt levélben kérte a köztársasági elnököt, hogy forduljon az Alkotmánybírósághoz, mert a beruházás gyakorlatilag teljes dokumentációjának titkosítása ellentétes az alaptörvénnyel, kizárja a közélet átláthatóságát és a jogorvoslatot garantáló rendelkezések teljesülését.

„Az orosz államkölcsön lehívása, valamint a paksi beruházás részleteinek titkosítása történelmileg elhibázott döntések, amelyek évtizedekre meghatározzák Magyarország sorsát. Önnek kötelessége, hogy minden eszközét kihasználja egy ilyen törvény hatályba lépésének megakadályozására. Amennyiben aláírja a törvényt, az Ön nevét is a korrupció és az alkotmányos értékek sárba tiprásához fogja kötni a történelem” – írta korábbi levelében a párt, amely szerint mindez most megtörtént.

„A mai napon levélben kérjük az ombudsmant, hogy utolsó lehetőségként forduljon az Alkotmánybírósághoz, mely megsemmisítheti ezt a szégyenletes törvényt” – zárul az Együtt közleménye.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik