Belföld

Áder rábolintott a paksi titkosításra

Egy atomerőmű nem biciklitároló, ezért terrorizmussal fenyegetett világunkban nemcsak indokolt, hanem egyenesen szükséges egy atomerőművel kapcsolatos adatok védelme, titkosítása - közölte az államfő.

Áder János ezzel indokolta, hogy nem talált kifogást a paksi atomerőmű bővítésének titkosításáról szóló törvényen. A köztársasági elnök MTI-hez eljuttatott, a távirati iroda által mindenféle kommentár és háttér nélkül közzétett kommünikéje szerint az államfő fontosnak tartja, hogy csak a magyar polgárok biztonságát és az erőmű biztonságos működését garantáló információk élvezzenek titokvédelmet.

“Az Országgyűlés által e tárgyban hozott törvény alkotmányosságának vizsgálatát erre való tekintettel végeztem el. Megállapítottam, hogy a jogszabály nem ütközik sem hazánk Alaptörvényébe, sem a jogalkotási törvény előírásaiba. A mindenkori köztársasági elnöknek nincs alkotmányos lehetősége arra, hogy saját kénye-kedve szerint, netán mások szempontjait előtérbe helyezve vagy hatáskörét bármely módon túllépve mérlegelje egy, az Országgyűlés által elfogadott törvény aláírását. Mindezt magamra nézve is kötelezőnek tartom, így ezúttal is ezzel összhangban hoztam meg döntésemet” – közölte Áder János.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik