Gazdaság

A kormány átalakítaná a végrehajtást

A kormány a végrehajtókat is jobban fogja tudni ellenőrizni, ha elfogadják a végrehajtásról szóló törvény módosítását. Az Igazságügyi Hivatal kaphatja meg pluszfeladatként a végrehajtási területet.

Néhány héten belül miniszteri biztost nevezhetnek ki a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara mellé, ha az Országgyűlés elfogadja a végrehajtók tevékenységét szabályozó törvénymódosítást – írta az mno.hu.

Az igazságügyi kapcsolatokért felelős államtitkár szerint a törvényes és jogszerű működés érdekében szükséges a törvény módosítása, amely lehetővé teszi, hogy ideiglenesen miniszteri biztost nevezzenek ki a végrehajtói kamara mellé.

A tervetezet szerint a végrehajtási panaszügyek kezelését várhatóan jövő márciustól az Igazságügyi Hivatal veszi át a kamarától. Továbbá, a minisztérium nemcsak a kamara, de az egyes végrehajtók felett is törvényességi felügyeletet kíván gyakorolni. A tárca javaslata tartalmazza azt is, hogy a kamara megválasztott elnökének hivatalba lépéséhez az igazságügyi miniszter jóváhagyására is szükséges lesz.

A lap szerint a módosítás azt kívánja orvosolni, hogy az önálló bírósági végrehajtók súlyos hibát vétenek, s főként a devizahiteles-törvényt hagyják sok esetben figyelmen kívül. Kiderült, a legtöbb esetben a jogszabállyal ellentétesen a munkabér-letiltások feloldását sem voltak hajlandóak teljesíteni. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik