Belföld

A parlament előtt hallgatná Orbánt az LMP

schiffer (schiffer)
schiffer (schiffer)

Az LMP szerint Orbán Viktor miniszterelnöknek a parlament előtt személyesen kellene tisztáznia a vasárnapi Simicska-nyilatkozat miatt kialakult helyzetet - mondta Schiffer András társelnök hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján.

Simicska Lajos nagyvállalkozó a Mandiner portálnak vasárnap adott interjúban azt állította, hogy a miniszterelnöknek – közös sorkatonai szolgálatuk idején – jelentenie kellett róla, de előre megbeszélték, mit fog írni a kormányfő. A Miniszterelnökség reakcióként Orbán Viktor egy korábbi, képviselői írásbeli kérdésre adott válaszát küldte el, amelyben a miniszterelnök csatolt dokumentumokkal alátámasztva írja, hogy megpróbálták beszervezni, de azt visszautasította. A kormányfő, hétfőn személyesen is közölte véleményét az ügyről a Hír24-nek.

Schiffer András szerint a Fidesz-KDNP-nek az igazságügyi bizottság keddi ülésén támogatnia kell az LMP javaslatait az állambiztonsági akták nyilvánosságra hozataláról, és arról, hogy a parlament kötelezze a kormányt, járjon el annak érdekében, hogy Oroszország tegye megismerhetővé az 1944-1991 között keletkezett magyar vonatkozású KGB-iratokat.

Az állítások, amelyeket Simicska Lajos tett, “illetve sejtetni engedett”, éppúgy Magyarország cselekvőképességét vonják kétségbe, mint a korrupciós vádakra alapozott kitiltási botrány – értékelte Schiffer András.

Az ellenzéki politikus egyúttal reagált a miniszterelnök rendkívüli nagyköveti értekezleten elhangzott szavaira is. Szavai szerint a kormányfő azt mondta, hogy “Magyarország egy olyan érdekszférának része, ahol a nagyhatalom érdekei nem esnek egybe a mi érdekeinkkel”. A frakcióvezető ezt úgy kommentálta: Magyarország valójában egy olyan térség része, amelyet két nagyhatalom is a saját érdekszférájának szeretne tekinteni. Hozzátette: tudomásul kellene venni, hogy Magyarország, illetve Kelet- és Közép-Európa érdekei nem esnek egybe a nagyhatalmak érdekeivel. Az LMP szerint a külpolitikában világossá kell tenni, hogy Magyarország stratégiai szövetségesei Kelet-Közép-Európában, illetve Dél-Európában találhatóak.

Schiffer András azt is kijelentette, a külpolitikai fordulat nem azt jelenti, hogy a külügyminiszter hetente újabb égtájakat jelöl meg. Egy ország nemzeti érdekeinek érvényesítése nem egyenlő a kalmárkodással, Magyarországnak értékalapú külpolitikára van szüksége – foglalt állást. Szerinte ha Orbán Viktor nemzeti érdekeket akar érvényesíteni, akkor nemet kell mondania az Európai Unió és az Egyesült Államok között tervezett transzatlanti szabadkereskedelmi megállapodásra, illetve fel kell mondania a paksi bővítésről szóló szerződést.

Simicska ügynökvádja miatt indítványozta hétfőn a nemzetbiztonsági bizottság összehívását az MSZPa Demokratikus Koalíció és a Jobbik is. A testület elnöke reméli, Orbán megjelenik az ülésen.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik