Belföld

DK: Alapjaiban rendülhet meg Magyarország

vadai ágnes (vadai ágnes)
vadai ágnes (vadai ágnes)

A Demokratikus Koalíció az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának összehívását kezdeményezi, hogy Orbán Viktor és Simicska Lajos a testület előtt számoljon be a vállalkozónak a miniszterelnökkel szemben megfogalmazott vádjairól - mondta az ellenzéki párt politikusa, Vadai Ágnes hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján.

Simicska Lajos nagyvállalkozó a Mandiner portálnak vasárnap adott interjúban azt állította, hogy a miniszterelnöknek – közös sorkatonai szolgálatuk idején – jelentenie kellett róla, de előre megbeszélték, mit fog írni a kormányfő. A Miniszterelnökség reakcióként Orbán Viktor egy korábbi, képviselői írásbeli kérdésre adott válaszát küldte el, amelyben a miniszterelnök csatolt dokumentumokkal alátámasztva írja, hogy megpróbálták beszervezni, de azt visszautasította. A kormányfő, hétfőn személyesen is közölte véleményét az ügyről a Hír24-nek.

A DK alelnöke azt mondta, nem ítélkeznek, de a kormányfőnek “most az egyszer igazán őszintének kell lennie”. Most egy volt kollégiumi szobatársa, az őt “leginkább ismerő barátjának a szavairól van szó” és komolyan felmerül a gyanú, hogy “az elmúlt 25 évben legtöbbet kommunistázó politikus, Orbán Viktor kommunista besúgó lehetett a rendszerváltás előtt” – tette hozzá.

A független képviselő azt mondta, ha a vád beigazolódik, akkor az azt jelenti, hogy még soha, senki nem verte így át a magyar embereket évtizedeken keresztül.

Vadai Ágnes szerint Simicska Lajos szavai “bántóan alátámasztják és érthetővé teszik” a kormány keleti nyitással kapcsolatos külpolitikáját. Úgy fogalmazott, így már talán érthetőbb, miért kellett harminc évre titkosítani a paksi bővítés részleteit, miért lettünk “az oroszok falova, Európa árulói”, miért van, hogy a magyar miniszterelnök “orosz érdekeket képvisel” és miért nem hozta nyilvánosságra a Fidesz az ügynökaktákat.

Az elmúlt 25 év legnagyobb politikai botrányáról beszélő Vadai Ágnes azt mondta, hogy magyar miniszterelnökről még nem állítottak olyat, hogy az előző állampárti rendszer besúgója volt és nem sugalmazták, hogy emiatt zsarolható lenne.

Hozzátette, ha mindez igaz, és az ügy iratainak egy része megtalálható Moszkvában, akkor az olyan súlyos nemzetbiztonsági kockázatot jelent, ami “alapjaiban rengeti meg Magyarországot”.

Arra a felvetésre, hogy Medgyessy Péter D-209-es kóddal volt SZT-tiszt, azt felelte, hogy a volt kormányfőről nem azt állították, hogy az állampárti rendszer besúgója volt és jelentéseket írt másokról. Hozzátette, hogy Medgyessy Péter kiállt a nyilvánosság elé és elmondta, mit tett, míg Orbán Viktor egész politikai pályáját az antikommunizmusra építette fel.

Az MSZP hétfőn szintén kérte a nemzetbiztonsági bizottság összehívását az ügynökvád miatt. A Jobbik is támogatja a kezdeményezést. Az LMP a parlament előtt hallgatná meg Orbánt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik