Belföld

Magyarországra hozzák Tóásót

tóásó előd (tóásó előd)
tóásó előd (tóásó előd)

A Külgazdasági és Külügyminisztérium azon dolgozik, hogy Tóásó Előd és családtagjai a lehető legrövidebb időn belül Magyarországra utazhassanak.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium vasárnap közleményben tudatta, hogy megelégedéssel értesültek Tóásó Előd szabadlábra helyezéséről, és a Baptista Szeretetszolgálattal dolgoznak azon, hogy Tóásó Előd és családtagjai a lehető legrövidebb időn belül Magyarországra utazhassanak.

“Garantálom, hogy Buenos Aires-i nagykövetségünk – amennyiben magyar útlevele nem állna a rendelkezésére – Tóásó Előd számára azonnal kiállít egy hazatérésre alkalmas útiokmányt. Bolíviai állampolgárságú családtagjai számára diplomáciai csatornákon keresztül fogunk Magyarország területére történő beutazást lehetővé tévő vízumot biztosítani” – idézte Szijjártó Péter minisztert a KKM közleménye.

A miniszter által említett családtagok egyike minden bizonnyal Tóásó Előd felesége, akit az akkor már fogva tartott férfi 2012 novemberében vett feleségül. Tóásó egy volt jobboldali bolíviai politikus, volt miniszter, Guillermo Fortún lányát, María Elenát vette el feleségül két év udvarlás után La Pazban, a San Pedro börtönben. Elena Fortúnnal a börtönben találkozott, amikor a nő pénzügyi csalásokkal vádolt apjához látogatott.

Az EFE spanyol hírügynökség szombat este jelentette – a per más vádlottjainak egyik ügyvédjére hivatkozva, aki nem akarta megnevezni magát -, hogy kiengedték bolíviai börtönéből Tóásó Elődöt, a latin-amerikai országban folyó, úgynevezett terroristaper magyar állampolgársággal is rendelkező vádlottját és egyik társát, a bolíviai-horvát kettős állampolgár Mario Tadicot. A közlés szerint Tóásó és Tadic már szerda este elhagyta a La Paz-i büntetés-végrehajtási intézményt, de az információ csak szombaton vált ismertté.

Tóásó Előd és társai ügye 2009 áprilisában pattant ki Bolíviában, miután kommandósok a Santa Cruz-i Las Américas szállodában rajtaütöttek egy feltételezett terroristasejten, amely állítólag Evo Morales elnök meggyilkolására készült és az ország erőszakos kettészakítását készítette elő. Az akcióban életét vesztette a bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa Flores Eduardo, az erdélyi magyar Magyarosi Árpád és az ír Michael Dwyer. A hatóságok őrizetbe vették a két túlélőt, Tóásót és Tadicot, mindkettőjüket az ügy további 37 vádlottjának nagy részével együtt vizsgálati fogságban tartották.

Tóásót és Mario Tadicot ez év február 20-án fegyveres felkelésben való bűnrészességért öt év tíz hónap szabadságvesztésre ítélték. Az ítélet vádalku és a vádlottak által kért rövidített eljárás keretében született. Mivel mind Tóásó, mind Tadic csaknem hat éve őrizetben van, büntetésüket már letöltötték.

A bolíviai hatóságok eljárását a vizsgálat és a per elhúzódása, valamint a gyanúsítottakkal szembeni bánásmód miatt nemzetközi bírálatok érték, nem utolsósorban a magyar kormányzat részéről.

Az ítélet után Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter utasította Magyarország Bolíviába akkreditált Buenos Aires-i nagykövetét és konzulját, személyesen járjanak el a helyi hatóságoknál annak érdekében, hogy Tóásó Előd mielőbb elhagyhassa az országot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik