Belföld

A civilek szerint alkotmányellenes a paksi szerződés titkosítása

Öt civil szervezet arra kéri Áder János köztársasági elnököt, kezdeményezze az Alkotmánybíróságnál a Paksi Atomerőmű szerződésének titkosításáról szóló törvény alkotmányossági vizsgálatát.

A Társaság a Szabadságjogokért, a Transparency International, a K-Monitor, az atlatszo.hu és az Energiaklub az államfőnek írt levelében fejti ki, miért alkotmányellenes szerintük a bővítésről szóló adatok titkosítása, amit az Országgyűlés a nap folyamán fogadott el. A civilek úgy látják, ez a jogszabály nem teszi lehetővé annak az alkotmányos jognak az érvényesülését, amely a közérdekű adatok megismeréséhez fűződik. Szerintük a törvény “az üzleti, a műszaki és a döntés előkészítő adatokat teljes egészében megismerhetetlenné teszi”. Más titkosításokkal együtt ez a a közérdekű adatok megismeréséhez fűződő jog aránytalan korlátozásához vezet.

A civil szervezetek aggályosnak tartják azt is, hogy a törvény ellentétes az Európai Unió környezeti információhoz való hozzáférést biztosító irányelvével. “Az elfogadott törvény nem állja ki az alkotmányosság próbáját” – írják a civilek.

Hozzájuk hasonlóan alkotmányellenesnek tartja az elfogadott jogaszabályt Szelényi Zsuzsa, az Együtt független országgyűlési képviselője is, aki szerint az adófizetőknek joguk van tudni, mire költik a pénzüket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik