Belföld

A földek adóztatásával próbálnak túlélni a kistelepülések

mezőgazdaság (mezőgazdaság)
mezőgazdaság (mezőgazdaság)

Ez maradt az egyetlen lehetőség, szép lassan máshol is be fogják vezetni – mondta Somogytúr polgármestere.

Két Somogy megyei település, Karád és Somogytúr képviselőtestülete is úgy döntött: bevezetik a földadót. Az utóbbi település polgármestere, Müller Tibor a Sonline.hu-nak azt mondta: csak néhány százan élnek a faluban, de háromezer hektár a külterületük. A földek 85 százaléka olyanok kezében van, akik nem a településen élnek, vágják az erdőt, bérbe adják a szántót, de sokukról azt se tudják, kicsodák, a település pedig semmit nem profitál. Miután viszont a kormány lehetőséget adott az önkormányzatoknak új települési adó bevezetésére, meglépték – úgy vélik ugyanis, hogy ez az egy olyan megoldás, ami úgy hozhat bevételt, hogy a helyi lakosokat nem terheli. Hatmillió forintra számítanak belőle.

Karádon azt is kikötötték, hogy a helyi lakosoknak egyáltalán nem kell fizetniük, akik pedig másutt élnek, azoknak csak húsz hektár fölötti területnél kell megfizetniük a hektáronként ötezer forintot. Az ottani polgármester, Schádl Szilárd azt mondta: ellentmondásos információkat lehetett hallani arról, hogy hogyan alakul az önkormányzatok finanszírozása, ezért be akarták magukat biztosítani.

Eközben az érintett gazdák egyes településeken már demonstrációval is tiltakoztak a földadó ellen. A Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége egyenesen azt javasolta: a termőföld kerüljön ki a települési adók hatálya alól és ugyanezt kezdeményezte a Földművelési Minisztérium is, de a parlament mezőgazdasági bizottságában a fideszesek leszavazták a döntést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik