Belföld

Elmarasztalták Czeizel Endrét

A kamara szerint a neves genetikus véleménye megingatja az orvosok iránti bizalmat. A professzor nem hajlandó visszavonni állításait.

Figyelmeztetésben részesítette Czeizel Endrét a Magyar Orvosi Kamara Országos Etikai Bizottsága, miután a neves professzor egyebek mellett azt bírálta, hogy egy mesterséges megtermékenyítés során „az orvos azt a petesejtet és ondósejtet használja, amely éppen akkor adódik, ezért 50 százalékkal több a fejlődési rendellenesség”. Czeizel annak a véleményének is hangot adott, hogy Magyarországon nem tartanak be nemzetközi szabályokat.

A Czeizel által elmondottak miatt az orvosi kamara vizsgálatot kezdeményezett és megállapították, hogy a kijelentések alkalmasak arra, hogy rontsák az orvostársak megbecsülését, az orvosi tevékenység iránti bizalmat és más orvosok szakmai hírnevét.

A genetikus az Origónak elmondta: kétszer felmentették az ügyben, de végül elmarasztaló ítélet született. Az őt feljelentő intézet minden tárgyaláson egész ügyvédstábbal vett részt, neki viszont nem volt védője. A döntést elfogadja, de most is úgy gondolja, hogy joga van elmondani a véleményét, ezért határozott nemmel válaszolt arra a kérdésre, hogy visszavonja-e kifogásolt kijelentéseit.

Ajánlott videó