Belföld

Orbán kitart Szijjártó mellett

Kőkeményen verjen vissza minden híresztelést a külügyi és külgazdasági tárca visszaalakításáról – erre utasította Orbán Viktor a minisztert a szerdai kormányülésen – értesült a hvg.hu.

Napok óta tartotta magát a híresztelés, amely szerint a Merkel-vizit, illetve a Putyin-látogatás visszhangja már sok volt a kormányfőnek, ezért hozzányúl a Külügyi- és Külgazdasági Minisztériumhoz. Emellett kiszivárgott az is, hogy március elejére soron kívüli értekezletre hazahívták az összes magyar nagykövetet, amit megtartanak ugyan, de nem a hónap elején.

Külügyekkel foglalkozók rövid időn belül három lehetséges forgatókönyvet vázoltak arra, mit jelenthetnek be ezen a fórumon. Az első szerint a nemzetpolitika visszakerül a Bem térre, és ismét csöppet nagyobb hangsúlyt kap. Második lehetőségként az fogalmazódott meg, hogy a nagyköveteknek be kell számolniuk, mennyire teljesítették a kormányzati igényt, a külgazdasági vonal megerősítését, milyen üzleteket hoztak. Végül a harmadik: bejelentik a külügy és a külgazdaság szétválását, Szijjártó megbukik, de megkapja az utóbbit, a külügy pedig végre ismét egy ehhez valóban értő ember kezébe kerül.

A hvg.hu szerint a legújabb fejlemények fényében tehát leginkább a második forgatókönyv jöhet be: a külgazdasági eligazítás, beszámoltatás, esetleg némi feddés, megspékelve egy kormányfői „bezzeg én” kezdetű beszéddel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik