Gazdaság

Így csapolja meg Európát Orbán holdudvara

Orbán (Orbán)
Orbán (Orbán)

A Direkt36 egy hosszú cikkben elemzi, hogy miközben a miniszterelnök folyamatosan szidja az Európai Uniót, gazdasági holdudvara szépen gyarapszik az uniós támogatásokból.

Ha az uniós támogatásokat szénhidrátban lehetne mérni, akkor Orbán Viktor és környezete több száz kilót szedhetett fel az elmúlt évek során. A Direkt36 nevű oknyomozó újságírói csapat egy hosszú cikkben elemzi, hogy a miniszterelnökhöz egykor és jelenleg is személyesen kötődő emberek cégei jelentős részben olyan beruházásoknak köszönhették a látványos gazdagodásukat, amelyeket nagyrészt vagy teljes egészében a nyugati adófizetők pénzéből felduzzasztott európai uniós költségvetés finanszírozott.

Ebben az a durva, hogy miközben a miniszterelnök egy ideje élesen bírálja az Európai Uniót – Brüsszelt egyszer a kommunizmus legsötétebb korszakának Moszkvájához hasonlította – az uniós támogatásokból szépen gazdagodik a személyéhez köthető egykori vagy jelenlegi baráti-rokoni holdudvar.

Bár azt eddig is tudtuk, hogy ilyen “vállalkozó” Simicska Lajos, Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester, illetve a miniszterelnök legidősebb lányának férje, Tiborcz István is, a 444.hu-n közölt írás ezt most számokkal is alátámasztja. A cikk sorra veszi az elmúlt öt év 300 közbeszerzését, amiből kiderül: az érintettek cégei több száz milliárd forint értékű uniós pályázaton nyertek, többnyire úgy, hogy a pályázatokon nem volt versenytársuk.

A cikk ugyanakkor megállapítja, a nyilvános adatbázisok legmélyebb elemzésével sem lehet megmondani, hogy a cégek pontosan mennyi uniós pénzt kaptak eddig. Az érintett cégek ugyanis a megbízások egy jelentős részét konzorcium tagjaként nyerték el, a projektek egy része még ma is folyamatban van, illetve az uniós pénz mellé a magyar állam is odatesz valamennyit.

A cikkben még olyan érdekességek vannak, hogy Mészáros Lőrinc, aki már ismert válllakozó volt 2010 előtt is, azóta gazdagodott meg látványosan, amióta Orbán a miniszterelnök. A cikk szerint Mészáros egyre jobb autókkal jár, és helyiek szerint 2013-ban költözött be abba a Felcsút határában álló impozáns házba, amely egy biztonsági kamerás kerítéssel körbevett hatalmas – az ingatlannyilvántartás szerint 37 ezer négyzetméteres – telek közepén terül el.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik