Belföld

Csak Harrachnak tetszett az Orbán-beszéd

Szellemileg megrogyott miniszterelnök, gyengülő Magyarország, nyílt provokáció, érdemi kormányzás helyett csúcsra járatott háború – így látják a pártok a helyzetet az évértékelő után.

A Fidesz fő szövetségese, a KDNP frakcióvezetője, Harrach Péter a miniszterelnök évértékelője után elmondta: a miniszterelnök túllépett a pártpolitikai küzdelmek világán, helyzetértékelésére és a célok megfogalmazására egyaránt nagyvonalú, távlatos gondolkodás volt jellemző. Szerinte Orbán az európai és hazai problémákat nem a kisstílű, mindennapi viták szintjén jelenítette meg, hanem a távlatokat felvázolva fogalmazta meg a szükséges lépéseket. Harrach szerint a kormányfő nem hallgatta el a kínos problémákat, így a veszprémi időközin elszenvedett vereséget sem.

Bezzeg Gyurcsány

A DK szóvivője, Gréczy Zsolt szerint egy szellemileg és politikai cselekvőképességében megrogyott miniszterelnököt látott az ország. Semmitmondó beszédet tartott és olyan adatokkal próbálta alátámasztani kormányzása sikereit, melyek nem felelnek meg a valóságnak. Orbán nem beszélt arról, hogy a devizahiteleket ők zúdították rá az országra 2001-ben és arról sem, hogy Gyurcsány idején a mostaninál nagyobb volt a gyermekvállalási kedv. A gazdasági növekedést azok a beruházások gerjesztik, amelyeket még a Gyurcsány-kormány hozott Magyarországra – mondta.

Szigetvári Viktor, az Együtt elnöke szerint szomorú volt látni egy fáradt és hazug miniszterelnököt, aki egy órát beszélt a semmiről. Szigetvári a párt nevében kikérte magának, hogy a kormányfő sem a korrupcióról, sem a nyomorról, sem a reménytelenségről nem ejtett szót. Szerinte egy gyengülő Magyarország megtört miniszterelnöke beszélt, aki képtelen a korrekcióra, nagyobb sebességfokozatba kapcsolt és így megy tovább a szakadék felé.

Bezzeg Paks

Fodor Gábor, a Magyar Liberális párt elnöke szerint a gyűlöletre nem lehet Magyarországot építeni, a kirekesztéstől nem fejlődik a gazdaság, az országnak nem újabb ellenség, hanem jövőkép kell. Csak egy gyenge miniszterelnök mutogat a bevándorlókra, Európára és a liberálisokra, amikor nem tud elszámolni saját kudarcaival – mondta. A polgárok nyílt provokálásának nevezte, hogy Orbán arról beszélt, hogy nem külföldről felvett hitelből nő a magyar gazdaság, miközben ma 30 évre titkosították a paksi bővítés körülményeit, ami generációkra eladósítja hazánkat.

A szocialisták alelnöke, Márton Roland azt mondta: a Fidesz válságban van, egymillió szavazója otthagyta, legnagyobb támogatója ma már az ellensége, saját képviselői szidják, tanácsadói leleplezik, újságjai, tévéi cserben hagyják. Egy bazári beszéddel felsorolta vágyait, nagyon erőlködött, de nem tudta túlkiabálni a válságot – mondta, hozzátéve, hogy a Fidesz már képtelen megvédeni és képviselni az embereket.

Bezzeg Vajnáék

A PM elnökségi tagja, Szabó Rebeka szerint az Orbán által megfogalmazott sikertörténet csak azokra a kiváltságosokra vonatkozik, akik közel állnak Orbánhoz és a Fideszhez. Európa a kormányunkat megveti, Lengyelország elfordult tőlünk, Oroszország és Putyin pedig csak kihasználja hazánkat – mondta.

Schiffer András, az LMP társelnöke úgy véli: a polgári kormányzás kizárja, hogy a politikát üzleti alapon űzzék, ez a kormány viszont csak néhány családot kíván feltőkésíteni – például Mészárosékat, Garancsiékat és Vajnáékat. A keményen dolgozók csak pórul jártak az elmúlt években – közölte. Mindössze negyvenezer valódi, válságálló munkahely jött létre, az is jórészt csak azért, mert a választási évben kiszórták a fejlesztési forrásokat – mondta.

Bezzeg a lojalitás

Vona Gábor, a Jobbik elnöke szerint Orbán ahelyett, hogy érdemi kormányzásba kezdene, csúcsra járatja a háborút. A harcba szólító hangnem a Fideszen belüli baj bizonyítéka – mondta. Higgadt, érdemi és konstruktív vitára lenne szükség, nem politikai hidegháborúra, nyers és erőszakos kampányolásra, a közszolgálati média üres sikerpropagandájára – fejtette ki Vona. A középosztályt nem politikai lojalitás alapján, érdekelvűen kell építeni, hanem alulról, az érdemek alapján – közölte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik