Belföld

Ahol szoci a fideszes és fideszes a szoci

Horváth Lajos (Horváth Lajos)
Horváth Lajos (Horváth Lajos)

És gyónni jár a kommunista, és szocreál Twin peaks-vörösbe borult a jobbikos, és zöld almává érett a narancs, és azt mondja a favorit, hogy "őőőőőő", és felniben végződik a nyakkendő, és megvan mind a tíz ujja az asztalosnak. Nagytotálos riport kisinterjúkkal a Veszprém megyei egyesből. Ha ma bukik a fideszes jelölt, biztosan oda Orbán kétharmada.

„Hát milyen ez a választókerület?! Itt az MSZP fideszest indít, a Fidesz meg MSZP-st” – mondja ezt fórumán a jobbikos jelölt, aki nemrég még az MDF-esből orbánistává vedlő Hende Csaba honvédelmi minisztériumában dolgozott, előtte meg az állampártból startoló, a szocikkal rendszert váltó, majd a függetlenek közé kiülő Szili Katalin tanácsadó testületében vállalt szerepet.

Jó kis katyvasz.

A helyszín Veszprém megye, 1. választókerület, ahol ma a Brüsszelbe katapultáló Navracsics Tibor helyére választ országgyűlési képviselőt a nép. Huszonhatan fogtak neki a jelöltséghez szükséges aláírások összegyűjtésének, s már ezen az akadályon olyan nagyszerű figurák véreztek el, mint egy önmagát „Isten katonájaként” bemutató „keresztény, magyar és zöld” férfi, aki szórólapján azt állította: „Isten megnyitotta az elmémet, így értem a világ működését… Isten megtisztította a vagyonomat.”

Irány Veszprém!

A Zöld Prófétát nem keressük, ugyanis nála az égi segítség is kevésnek bizonyult az induláshoz szükséges ötszáz érvényes aláírás összegyűjtéséhez, inkább az állva maradt tizenkét aspiráns közül kerestük meg a négy legesélyesebbet, és a két legérdekesebbet.
 

Szentpáli Kolos, Munkáspárt – Keleti pályaudvar

Míg vetélytársai az utolsó héten fagyosra kampányolják magukat Veszprémben és a választókerülethez tartozó környékbeli falvakban, a legifjabb induló, a húszesztendős műszaki egyetemista kommunista, Szentpáli Kolos odahaza, Budapesten éli szorgalmi időszakos napjait. Lakása közelében, a Keleti nyolcas vágányánál kérdezzük.

Át van ez gondolva?

Engem is meglepett Thürmer elvtárs, amikor kérdezte, vállalnám-e a jelöltséget. Azt válaszoltam, amennyiben a pártvezetőség úgy látja, van bennem kompetencia vinni ezt a dolgot, elvállalom.

Thürmer elvtárs? Tök komoly ez az elvtársazás?

Én úgy gondolom, igen. Végül is közösek az elveink. Ez csak ennyit jelent.

Hogyan keveredett a kommunistákhoz?

Hallottam, hogy van ilyen, és egyszer utánaolvastam a pártnak az interneten. Megnéztem Thürmer néhány beszédét, aztán 2013 környékén bementem a pártközpontba, és jelentkeztem aktivistának, bő fél év után pedig beléptem a pártba.

Honnan az indíttatás? Nagypapa munkásőr volt?

Nem, nem. Nem tudom, honnan az indíttatás. Talán egyetlen párttag felmenőm van, de ő sem volt harcos kommunista. Édesapám villamosmérnök, édesanyám orvos volt, elhunyt.

Bocsánat. Édesapja mit szólt az ön kommunistaságához?

Tanácsokat adott. Például amikor mentem az ATV-be…

Láttam. Jól szerepelt!

Köszönöm. Szóval elmondta, szerinte hogyan érdemes válaszolni.

Édesapja kommunista?

Nem annyira ért egyet a pártom ideológiai hátterével, de tiszteletben tartja a döntésemet.

Ön ugye nem veszprémi?

Budapesten lakom, itt születtem, itt jártam már általános iskolába és gimnáziumba is.

Hová?

Katolikus általános iskolába.

Katolikus általánosba járt?

Igen. Az volt hozzánk a legközelebb igazából.

Nyolc katolikus év?

Nem. Csak hat. Aztán átmentem gimnáziumba.

Melyikbe?

Budapesti Piarista Gimnázium.

Egyre kevesebbet értek… Szerette?

Jó kérdés.

Jól tanulhatott, olyan a fizimiskája.

Hát. Általánosban négyes-ötös voltam, a piaristáknál meg hármas-négyes.

Miután belépett a pártba, beszélt a piarista töritanárával?

Beszéltem.

Mit szólt?

Elfogadta. Gondolkodó embereknek neveltek minket.

Már az alma materben megérintette az eszme, a mozgalom?

Tizenhat évesen kezdődött.

Pontosan micsoda? Tizenhat évesen lett micsoda?

Kommunista! Ki merem mondani, csak nem visz el a rendőr érte.

Legföljebb megmosolyogja. Emlékszik arra a pontra, arra a pillanat, amikor eldőlt?

Amikor elolvastam Marxtól a Kommunista Kiáltványt. Töriből és filozófiából is ajánlották.

Amúgy hívő ember?

Az vagyok.

Templomjáró?

Azt ritkábban.

Az mit jelent?

Kéthetente…

Kéthetente megy misére?

Igen, misére szoktam menni.

Jár áldozni?

Igen.

Érez némi feszkót a Kommunista Kiáltvány és az ostya között?

Egyáltalán nem… Nézze, a kettő alapvetően nem állít mást.

Nem?

Az lehet, hogy az egyháznak és a kommunista pártnak voltak vitái, de nem ideológiai alapon, hanem történelmi háttere van.

Azért pár száz papot csak deportáltak, kivégeztek a magyar kommunisták.

Franco meg kommunistákat végeztetett ki. Nyilván ez mindig kétoldalú. Mindkét részről vannak hibák, de a múlt sebeinek felhánytorgatása helyett a jövőért kellene dolgoznunk.

Hagyjuk, ki ölt meg kit?

Thürmer Gyula is írt erről többször.

Amikor gyónni megy, meggyónja, hogy “kommunista vagyok, atyám”?

Nem. Egyáltalán nem.

Jár gyónni?

Rég voltam.

Mikor?

Fogalmam sincs.

Évekkel ezelőtt?

Azért nem. Tán fél éve. De ez, a kommunistaság nem bűn. Hacsak hőn szeretett kormányunk nem teszi azzá.

Ha az öné lenne a hatalom, mihez kezdene az egyházzal?

Thürmer elvtárs is hibaként értelmezte, hogy az állam annak idején olyan módon beavatkozott az egyház életébe. Én nem bántanám az egyházat.

És a kapitalizmust? Azt megszüntetné hazánkban?

Egyértelműen. Szocializmust szeretnénk építeni. a kapitalizmusnak nem vagyunk a barátai.

Államosítana?

Igen, a mi utunk az, azt gondoljuk, az lenne a jó, ha népi ellenőrzés alá vonnánk a gyárakat és minél több üzemet.

Jól értem, hogy szocializmust építene?

Jól.

Miért nem kommunizmust?

A szocializmus az első lépcső a kommunizmus felé vezető úton, ahol majd mindenki szükséglete szerint fogyaszt, és képessége szerint dolgozik.

Lesz még kommunizmus? Mennyi idő, mire elérjük?

Ötven év. Száz? Ezer? Nem tudom. Rajtunk múlik. Egyszer lesz.

A vasárnapi választáson mire számít?

Majd a veszprémi emberek eldöntik.

A Munkáspárt egy százalék alatt.

Hát, igen.

El lehet ettől szakadni?

Persze.

Mi a plafon?

Száz százalék.

De komolyan.

Öt-tíz százalék. Akár még több.

A nevének mi a története?

A Szentpálinak?

Meg a Kolosnak. Ilyen névvel papnak kell menni. Vagy marad a pálfordulás. Bocs.

A Kolost nem tudom. A Szentpáli meg onnan jön, a dédapám kikutatta, hogy az első Szentpáli részt vett II. András keresztes hadjáratában, azért kapta ezt a nevet, meg egy telket is Szentpál környékén. Ezt nem én kutattam ki, csak az iratokat láttam. De ezt én, bocsásson meg, irreleváns információnak tartom.

Mi lehet az ön politikai pályájának a csúcsa?

Az, amire az emberek fölhatalmaznak. Vagy amire a párt megkér. Én a pártban bőven elvagyok kiskatonaként is. Nekem tényleg az a célom, hogy az elveimért küzdjek. Ha van egy alkalmas vezető, nem fogok azért törtetni, hogy én legyek a csúcson, csak azért, hogy több hatalmat szeretnék vagy nagyobb hírnevet.
 

Varga-Damm Andrea, Jobbik – Szentgál

Ugrunk egy nagyot? Egészen balról egészen jobbra.

Szocreál Twin peaks-díszletben, diszkógömb alatt, hétfős közönség előtt lép föl Szentgálon a jobbikos jogász, devizahitel-specialista Varga-Damm Andrea. Bár sosem találkoztunk, már a parkolóban régi ismerősként köszönt a kosztümös politikus, decensen szívélyes, mosolyog, kicsattan az energiától – megtestesítője ő a nyilaskompatibilis világból a jobbközép felé araszoló jobbikos újrapozcionálódásnak. Lakossági fórumán vendég Gyüre Csaba parlamenti képviselő; előbb Gyürét idézzük a Jobbik Parlamentbe érkezésének első napjairól, aztán magától Varga-Dammtól citálunk olyan ütőset, mint egy leszámolós, körkörös fejrúgás, majd interjúzzuk is a jelöltasszonyt.

Gyüre: „Támadtak minket mindennel. Rasszisták vagyunk. Gyűlöljük a zsidókat, cigányokat, ezt állították rólunk! Gárdát alapítottunk! Nemzeti Őrsereget alapítottunk! Csak masírozni tudunk, semmi mást nem tud a Jobbik! Hát, megmondom őszintén önöknek, az döbbenetes volt, amikor 2010 őszén bementünk a Parlamentbe, és az ott dolgozók, meg az ottani emberek, meg az addigi parlamenti képviselők körülbelül úgy vártak bennünket, mint IV. Béla király a tatárokat a muhi csatánál. Körülbelül úgy is képzeltek el bennünket, hogy jönnek a kutyafejű jobbikosok, valahonnan Észak-kelet-Magyarországról, akik nem is szocializálódtak még az európai társadalomba, lehet, hogy még más nyelven is beszélnek, de hogy ezek agresszívak, durvák, nem tudnak intelligensen meg se szólalni, és akkor úgy néztek ránk, így elhúzódva. Elég fura érzés volt, mit ne mondjak. Aztán fél év múlva rájöttek, hogy hát úristen, hát ezek emberek.”


Varga-Damm: „A szülővárosomban sajnos az apukám munkája okán csak tíz évig élhettem. De én tízéves koromig éltem harminc évet! Mert a jóisten kegyelméből egy olyan pedagóguskörnyezet vett körül, hogy engem, mint egy ilyen gyöngyszemet, csodát hordtak, vittek, tettek, vettek, mert tehetséges gyerek voltam, és minden pillanatomban ezt aknázták ki. És nagyon kevés gyerek van, akiről tízéves koráig újságcikkek tömege születik, mert különböző művészeti ágakban produkál. Én úgy mentem el ebből a városból, hogy megtört a szívem. És emiatt soha nem váltam meg ettől a várostól, és egyébként a rokonaim itt élnek, és a környékbeli temetőkben az őseim fekszenek. Én egy veszprémi lány vagyok, Balaton-felvidéki adottságokkal, öntudattal, büszkeséggel, és bizony pont olyan szemérmességgel, amivel amúgy a Veszprém megyeiek rendelkeznek. Én is ilyen vagyok. Sokan mondták, hogy már rég elmentem Veszprémből, most nem lakik itt. Lehet, hogy többet tudok, sőt biztos, hogy többet tudok, mint az itt élők Veszprémről… Velem nem lehet nem számolni! Csak ha megsemmisülök!”

Igazán impulzívan tetszett beszélni.

Köszönöm. Én ilyen vagyok.

Kár, hogy mindössze hét fő előtt tartotta a lakossági fórumot.

Nagyon nehéz látni ezt a sok szerencsétlen embert. Engem megvisel nagyon. Borzasztó, hogy vidéken milyenek az emberek, egyszerűen élnek. Nagyon nehéz feldolgozni, mert ugyanúgy a mi országunk gyermekei, ugyanolyan felelősségünk van értük, mint magunkért. Ővelük jövőt építeni?! Rájuk bármit építeni?! Viktoréknak ez a borzasztó felelőssége.

Mit lehet tenni?

Nem tudom. Nem tudom. Azért akarok a Házba bemenni, hogy ezekkel szembesítsem a politikusokat. A Gyurcsányék sem látják ezt. A szocik közül a fele körülbelül látja. Az LMP-sek is valamennyire. (…)

Ön dolgozott mindkét oldalnak, mások mellett a fideszes Hende Csabának a honvédelmi minisztériumban.

Csodálatos munka volt. Nagyon szép. És az volt a legfantasztikusabb, hogy bementünk abba a házba, ahol alapvetően szocialista érzelmű emberekkel kellett találkoznunk – a katonaság nem tudott ennyi idő alatt kicserélődni -, és úgy fogadtak minket, mint a testvéreiket! Olyan támogatásunk volt a szervezetben, bárkihez odamentem, mindent megmutatott, éjjel-nappal bent voltak, ha kellett! Mindenki a szövetségesünk volt! Ez volt júniusban. De Hende októberre olyan gyűlöletet tudott magával szemben kialakítani!… Azt mondta nekem az október huszonharmadiki ünnepségen, hogy „édesem, hogy lehet az, hogy te intézménnyé váltál?”. Mondom, „drágám, ennek csak az lehet az oka, hogy én emberszámba veszem az utolsó takarítónénit is és a tábornokot is, és én mindig kérek és nem parancsolok, és, mondom, amíg te parancsolsz, addig neked összesúgnak a hátad mögött és nem teljesítik, obstruálnak, nekem meg mindig mindent azonnal megcsinálnak”.

És?

Két hét múlva már nem dolgoztam ott.

Hogyan került Hende mellé?

Úgy, hogy előtte 2005-től HM-es cégekben voltam jogász.

Balos kormányok idején.

Igen, és a cégeken keresztül tudtam, hol folynak ki a pénzek… Többen sok pénzt loptak, és ezt én tudtam, mert jogászként elvileg nekem kellett ellenjegyeznem sok szerződést.

Hogy?

Amit én persze nem jegyeztem ellen… Hendééknek jelezték később, hogy ha gyorsan fel akarják göngyölíteni a dolgokat, engem hozzanak be, mert én tudom, hová kell nyúlni. (…) Sőt, mivel én a szemesi Honvéd Vitorlás Klub tagja vagyok, ezért ott pedig eleve az ő személyükön keresztül az egész honvédségnek az életét ismertem, mellesleg ugye a papám is harminc évig a hadseregben volt testnevelőtanár, tudtam, hogy a katonákkal hogy kell bánni. (…) Négyszázötvenmillió forintot mentettem meg a költségvetésnek azalatt a nyolc hónap alatt. Egyszer még a Hír tévében is a Hende mondta, hogy egy munkatársa milyen fantasztikusan nyomozta ki, hogy egy helikoptert háromszázmillióért nem kell megvenni, mert alkalmatlan mindenre. Még a Hír tévében! Azután, hogy nem voltam a szervezetben! Képzelje el, milyen pofátlan, nem? Engem kirúgott, és a következő Péntek 8-ban arról mesél! Döbbenet, nem?! Nem semmi!

Hendétől Szili Katalinhoz igazolt. Vele hogy volt?

Tízig ugye elvagyok, tizenegyig, ugye utána valamikor lett Szili független, és akkor azt mondta, hogy ha már maradt országgyűlési képviselő, szeretne a társadalom javát szolgáló folyamatokban részt venni. Ezt én nagyon akceptáltam. Gyakorlatilag olyan stáb jött össze, hogy megmondom őszintén, én voltam ott a legkisebb valaki, mert mindannyian a saját szakterületük csodája. (…) Írtunk tizenhárom törvényt, negyven törvénymódosító javaslatot, nem tudom, hány határozati javaslatot. Gyönyörű munka volt!

Lett bármelyikből bármi?

Az volt az érdekes, hogy egyiket sem engedte a parlament, pontosabban a Fidesz tárgyalni. (…) Az egész működött tizenhárom nyár végéig, mert akkor kezdődött a választásra való fölkészülés. (…) Mi mondtuk a Katinak, ha ő akar indulni a választásokon, akkor neki a legkiválóbb embereket kell bevezetni augusztustól, az arcukat, ezt a szakértői csoportot ki kell rakni maga elé, na, gyertek, álljatok elém, ez az embercsapat reprezentálja az én indulásomat. És nem volt hajlandó ebbe belemenni. És akkor felálltunk. (…)

Hogyan keveredett a Jobbikhoz?

A parlamenti szakértői munkában. És a devizahiteles szakértői munkában is. (…) 2013 kora őszén kapok egy üzenetet, pénteken, hogy a CÖF kéri, hétfőre csináljak egy komplex törvényjavaslatot a devizahitelügyre, az elszámolási részre, mert ha akkor be tudjuk vinni, akkor meg fogja fontolni a Fidesz, és még november egy előtt megszavazza azt, amit én írok. És az nem a Jobbik volt, hanem a CÖF meg a Fidesz! Persze, hogy egész hétvégén írtam és csináltam! Nem is foglalkoztak vele!

Magyarán csak a Jobbik volt fogadókész az ön javaslataira.

Mindenki fogadókész volt, de csak a Jobbik volt az, aki effektív törvényjavaslatokat készített, és be is nyújtotta. De azt sem volt hajlandó tárgyalni a parlament. (…)

Önt egyszer kizárták az ügyvédi kamarából. Az hogy történt?

Féltékenység! (…) Ott volt egy fiatal lány, azt látták, megy előre, mint a rakéta, ügyfele, mint a tenger, a tárgyalóteremben jól szerepel, mindig az igazságot képviseli, nem megy el csirkefogókkal a tárgyalóteremben, a védenceit felmentik a büntetőügyekben vagy minimális büntetést kapnak, úgy beszél, mint Cicero. Óriási konkurencia voltam! (…)

A fideszes Némedi Lajos a vasárnapi választás esélyese. Róla mi a véleménye?

MSZMP-s volt! Persze! KISZ-titkár, párttitkár volt! Hogyne! Pápai születésű, mint a Gyurcsányék, csak ő kicsit idősebb. Hogyne! Az egész szocialista rendszerben csinovnyik volt! Nyolcvankilencben átlép az MSZP-be! Azt nem érti senki, mikor lép ki. Nézze meg az önkormányzat honlapján az életrajzát! Kettő dátum van: ötvenötben születek, 2006-ban belépek a Fideszbe. Közte nincs semmi! Ötvenegy év hiányzik az életrajzból! (…) Hát ez nagyon szerény ember! Három hete volt egy színházi esemény a Petőfiben. És mióta a választásokat kiírták, mindent ő nyit meg, ő zár be, a polgármester teljesen háttérbe szorult, őt, az alpolgármestert tolják előre. És késztetést érzett, hogy beszéljen a színpadról a nézőseregnek. És azzal fejezte be, hogy „ahogy Mikszáth Kálmán írta, ember küzdj, és bízva bízzál”. És fölkiabáltak a nézőtérről, hogy „Madách volt az, te hülye”, és elkezdtek kivonulni a teremből, úgyhogy a drágám nem öregbítette a jó hírnevét.
 

Némedi Lajos, Fidesz-KDNP – ismeretlen helyszín

Némedi hülye? Micsoda? Meg kommunista? Meg csinovnyik? Meg színpadról is keveri Mikszáthot Madáchcsal? Rögvest keressük Némedit, védje meg magát, ám sajtósai úgy dugják előlünk, mint a lopott biciklit. Egy idő után őt magát is elérjük telefonon, mondjuk, hallottuk, melyik faluba készül délután, kérdeznénk kettőt a helyszínen; szabad? „Őőőőőőő”, így kezdi válaszát, majd azt böki ki, hogy „változhat ám a program”. Kérdezzük: „Megtenné, hogy értesít, ha összeáll a menetrend?” Megint hosszú ő, aztán egy „persze”. Mi: „Akkor tetszik majd hívni?” Ő: „Őőőőőőőő… Igen.”

Órák telnek el, csak nem hív, mi keressük hát, sokszor, nem veszi fel se ő, se semelyik sajtósa. Kétségbeesésünkben ravaszul kölcsönmobilról csöngetjük meg, na, abba beleszólnak. Fiatal női hang a túlvégen.

Tessék, Némedi Lajos telefonja.

Csókolom, Nagy József, Hír24. Délelőtt beszéltünk a fél kampánystábbal, sőt magával Némedi úrral is, aki ígérte, szól, hol fotózhatnánk le őt délután.

Öööööö.

Merre járnak?

Öööö.

Elárulja?

Nem vagyok rá felhatalmazva.

Csak egy településnevet kérek.

Nem tehetem.

Ha Némedi úrnak problémája van a szerepléssel, ígérjük, nem szólítjuk meg, a szemibe se nézünk, egy fénykép, aztán huss. A plakátfotóinál biztos jobbat készít róla Neményi kolléga.

Visszahívom önt.

Titok, hogy most éppen merre járnak?

Nem adhatok felvilágosítást.

Ott van valahol az alpolgármester úr?

Nem adhatok felvilágosítást.

Azt közölné vele, hogy keressük, és csak picit zavarnánk nemzetépítő munkájában?

Természetesen.

Erre akár most sort tud keríteni?

Persze. Amint letesszük a telefont.

Az is jó ám, ha annyit üzen vissza nekünk Némedi úr, hogy nem él a lehetőséggel, és már nem is zaklatjuk.

Értem.

Visszahívna tíz percen belül?

Igen.

Ígéri?

Ígérem.
 

Gerstmár Ferenc LMP – ltp.

Ha hinnénk a fideszes ígéretnek, csak a tavaszi olvadással csorognánk le a Bakonyból, de természetesen nem hiszünk, s jól tesszük. Komoly embert keresünk, találunk is egyet, méghozzá egy veszprémi lakótelepen. Az illető úr neve Gerstmár Ferenc, színe zöld, és épp pártelnöke, Schiffer András, valamint széldzsekis brigádja társaságában sajtótájékoztat a panel tövéből. „Mi tudjuk, mit kellene csinálni, maximális sebességre kapcsolunk”, ez a kameráknak szánt zanza, mi nem töltjük vele a felületet. Inkább beszélgetünk egy rövidet.

Sansz?

Aki belevág egy kampányba, azért teszi, hogy győzzön…

Hagyjuk a bullshitet.

Nem annyira bullshit ez… Kitelepülünk, megyünk házról házra. Én itt mindig a párt országos átlagánál jobb eredményt értem el. A tavalyi országgyűlésin 6,17 volt az enyém, a párté 5,36. Az önkormányzatin pedig már másodszor lettem listáról képviselő, egyéniben 12,8 százalékot hoztam.

Mióta politizál?

Már 2009 óta. Az LMP Veszprém megyei szervezetének alapító tagja vagyok. Előtte nem politizáltam, de politikai érdeklődésem volt, másoddiplomás képzésre a Századvégre jártam.

A fideszes Századvégtől hogyan került a zöld LMP-hez? Egyáltalán mi volt a célja a Századvéggel?

Hogy majd egyszer politikus legyek. De nem láttam azt a pártot, amihez csatlakoznék. Pont az a lehet más érzés nem volt.

Mit dolgozott?

Akkoriban művelődésszervező voltam, az az első diplomám, a nagytarcsai, majd a várpalotai helyőrségi klubban.

Hogy hol?

A honvédségi közművelődésben dolgoztam. Alaptevékenységként a honvédséget szolgáltuk ki kulturális programokkal, tanfolyamokkal…

Ki mit tud?

Mit tudom én, karácsonyi koncert, jön a Honvéd férfikar. Emellett nyitottak voltunk a civil lakosság felé is, kiállításokkal, bábszínházi előadásokkal, rendhagyó történelemórákat tartottam, tánccsoportoknak, fotóklubnak én voltam a megbízott felügyelője… De a honvédségnél nem nézték jó szemmel, hogy politizálok, ezért onnét közös megegyezéssel el kellett jönni. Először gyet-re jöttem el, mivelhogy van négy gyermekem…

Négy? Simán beférne a Fideszbe. Vagy a DK-ba.

Simán! Tizenhét éves a fiam, ő a legidősebb, és van még három lányom, a legkisebb is elmúlt tíz. Közben csináltam az önkormányzati kampányt, bekerültem a testületbe, 2013-ban pedig országos elnökségi tag lettem az LMP-ben. A főállásom az LMP, ahol önkormányzati és rendészeti szóvivőként vagyok foglalkoztatva a frakciónál, konkrétan Schiffer András foglalkoztat…

Ősszel hányadik is volt a párt országos listáján?

Hetedik.

Majdnem.

Majdnem. Ugye 5,36-ot értünk el, és úgy számoltuk, 6,5-nél van meg az én mandátumom is. Ami nem tűnt teljesen irreálisnak. Nem baj, majd 2018-ban sikerül, ha jobban szerepel a párt.

Vagy ha ön előrébb evickél a belső hierarchiában.

Vagy ha megnyerem egyéniben… De nem kezdem a bullshit szöveget, ha már leállította az elején. Nyilván tisztában vagyunk a pártok támogatottságával.

Eleinte úgy volt, két országosan ismert férfi is indul a veszprémi mandátumért – Simicska Lajos és Török Gábor -, de mindketten visszakoztak. Utóbbinak ön örülhetett.

Ha Török marad, ma valóban nincs önálló LMP-s jelölt.

A balosok az ellenzék megosztásával vádolják az LMP-t.

Volt nekünk javaslatunk egy független, minden ellenzéki által támogatható jelöltre, Józsa László közgazdászprofesszor személyében, meg is kerestük az MSZP-t és a Jobbikot, hogy ha elfogadják őt, mi sem indítunk jelöltet, hiszen vele legyőzhető a Fidesz. Ez matematikai kérdés: tavaly tavasszal a Jobbik 16 százalékot ért el, mi több mint hatot, az összesen 22, ami nélkül nem verhető meg Németi. Érthetetlen, hogy Gyurcsány egyetlen csettintésére miért állt be a teljes baloldal Kész Zoltán mögé.
 

Kész Zoltán, MSZP, DK, Liberálisok, Együtt és Moma támogatta független – Dudar

Veszprém Navracsics Tibor városa. Az őszi országgyűlésin fölényesen győzött, s ha most határozottan rábökne az utódjelöltjére, akár szavazás nélkül is kihirdethetnék a győztest. Csakhogy úgy tudni: az Orbán-kormánnyal Brüsszelből egyre kritikusabb Navracsics a szíve szerint nem Némedit, hanem egy helyi fiatalt küldött volna a Parlamentbe, ám az idea elvérzett a pesti Fidesz-központon.

Így nyílt esély a komplett baloldal (mínusz LMP) által támogatott, egykor a Fideszben politizáló liberális, a most függetlenként induló Kész Zoltán előtt.

Ön jobbos vagy balos?

Felejtsük már el ezt a jobbos-balos rendszert, a Putyin-látogatás után beszéljünk inkább arról, ki a keleti, s ki a nyugati orientáció elkötelezettje. Mi az utóbbit képviseljük.

Sokszor járt Amerikában.

Az ELTE bölcsészkaron végeztem, aztán visszajöttem a megyébe, Almádiba angolt tanítani, közben sportriporterkedtem Veszprémben, külsőztem a Telesportba, közel tíz évig voltam újságíró. Amerikába először 1990-ben, tizenhat évesen kerültem ki, fél évre, Soros-ösztöndíjjal Georgiába – ez az egy a közös Orbánban és bennem. Már akkor kapcsolatban kerültem a politikával, hívtak a georgiai kongresszusba, kezet foghattam a politikusokkal, bementem a képviselőház padlójára… floor! ÉS meghívtak a washingtoni szenátusba is. Aztán még többször jártam kint, a leghosszabbat 2000-2001-ben tanárcsereprogrammal, egy Los Angeles melletti kisvárosban tanítottam amerikai törit, meg fociedző voltam.

Amerikai törit amerikaiaknak?

Persze. Jó vagyok benne. Később a Veszprémi Egyetemen is azt tanítottam. Az ELTE-n is tanítottam fél évet. Aztán elkezdtem angol nyelvtankönyveket írni, a könyveimből százötvenezer példány fogyott. És akkor azt nem számoltuk, amit torrenten töltöttek le.

Tanításon kívül melózott mást?

Persze. A családnak van egy étterme Veszprémben, ahol tizennyolc éven át hétvégente, nyaranta dolgoztam elég rendesen.

Most a balosok jelöltje, de pár éve még Fidesz-tag volt.

Nincs ezzel baj. Konkrétan a veszprémi Fidelitas elnöke voltam 2004-ben.

Rögtön elnöknek lépett be a szervezetbe. Hogyan csinálta?

Megkért Navracsics Tibor, hogy vállaljam el, én meg elvállaltam. Kisváros ez, ismertek az egyetemről. Azt gondoltam, ne a pártpolitika domináljon, ügyekben akár a szocikkal, az SZDSZ-esekkel, bárkivel összefogtam volna. De náluk már akkor is az volt az út, hogy egyedül mindent. Nyolc hónap után leváltottak. Mondok egy triviális példát: össze akartam hozni egy MSZP-Fidesz focimeccset, de már az is megütötte az ingerküszöbüket. 2008-tól elkezdtem magam képezni gazdasági témákban, jártam szemináriumokra a világon mindenfele. Aztán 2011-ben barátokkal megalapítottuk a Szabad Piac Alapítványt, csináljuk a kapitalizmus blogot, tartok előadásokat külföldön a magyarországi haveri kapitalizmusról és az itteni szélsőjobb terjedéséről, az elmúlt három évben több mint húsz országban jártam vele. 2013-ban a Polgári Platformot alapítottuk meg, azzal az antirasszista projektet visszük, így kerültem vissza a politikába. Választáson meg most indulok először.

Olvasni önről, hogy…

Hogy szabadpiaci fundamentalista vagyok?

Tényleg magánkézbe adná a rendőrséget, az oktatást, az úthálózatot és egészségügyet?

Nem ez a probléma, hanem az, hogy Orbán Viktor már privatizálta a rendőrséget.

Tessék?

Pintér Sándorral.

De most komolyan.

Egy jól működő szabadpiaci környezetben sok mindent lehetne privatizálni.

A rendőrséget is?

Azt nem. Meg itt eleve nincs szabad piac.

Mi van itt?

Haveri kapitalizmus. Mutyi. Az van, hogy a haveroknak adjuk a trafikokat, a projekteket meg az uniós pénzeket. Itt nincs verseny.

Ha bejut a Házba, kihez ül? A szocikhoz vagy a DK-hoz?

Maradok független. Ez alapvetés. Azt szeretném, hogy legyenek szakmai viták. Egyáltalán: legyenek viták. A fideszes jelöltet, Némedit mindennap kihívom egy vitára, de még csak nem is találkoztunk, elbújik, és ez a választópolgárok becsapása.

Ön elfogadta a DK támogatását.

Így van.

Mit gondol a volt Gyurcsány-kormányokról?

Szerintem nézzünk előre.

Szerintem nézzünk most kicsit hátra is.

Szerintem az a rossz politika Magyarországon, hogy mindenki visszafelé beszél, elmúltnyolcévezik, elmúltnégyévezik. Beszéljünk a jövőről! Azt szeretném megszüntetni, ami most van.

Ha besorolt volna ön mögé a Fidesz, azt is elfogadja?

Már az elején azt mondtam, hogy minden demokratikus erő támogatását szívesen veszem.

Szóval?

A Fideszt nem tartom demokratikus erőnek.

Tagja volt.

A jelenlegi Fideszt nem tartom demokratikus erőnek.

Simicskáról mit gondol?

Ő most nem játékos. Bejelentette, hogy indul, de az csak hack volt.

Ismeri?

Sosem találkoztunk.
 

Horváth Lajos független asztalosmester – Gyulafirátót

Mi sül ki abból, ha egy derék asztalosmester, egy egykilencvenes, pocakos alfahím mindenféle párttámogatás és „ideológiai alap” nélkül megcélozza az országgyűlési képviselőséget? Úgy három százalék. Meg pár jó duma, s parádés riportvégszó a forgácsból.

Saját vállalkozás?

Persze. Még a gengszterváltás előtt kezdtem, kisiparosként.

Mit gyárt?

Csak a bútor! A stíltől kezdve minden. Most ezek a magas fényűek mennek nagyon. Egy része Magyarország, egy része Ausztria, ott ma is keresett a magyar mesterember, mert olcsó.

…Nem kell ám vigyázzba állni a fotóhoz!

Rendben! De fekvőtámaszozhatok is! Vagy akár bikinis képet is csinálhatnak rólam!

Látszik, hogy sportolt. Focista?

Röplabdáztam. De ma már csak pocakra gyúrok. Mióta legyőztem az anorexiát. Csak azóta.

A politika is egy sport.

Az. Tavaly őszig egész becsületes asztalos voltam, de akkor indultam a polgármester-választáson.

Miért?

Mert mindkét fiam külföldön telepedett le, egyik Amerikában él, jogász-közgazdász, a másik Ausztráliában doktorált, de hál istennek Ausztriába költözött, ő kutatómérnök doktor.

És?

Különösen itt, Dunántúlon hatalmas a kivándorlás, közel az osztrák, ott keresnek, ott fizetnek adót, tébét. De minket ki fog eltartani? Ez ellen kellene elindítani valamit.

Mit?

Támogatnám a helyi vállalkozókat, csökkenteném a helyi adókat. A járulékos költség egy forint után hetvenöt fillér, Ausztriában harminchárom.

Ön többet fizet itt a műhelyben az embereinek, mint egy átlagos vállalkozó?

Hivatalosan?

Hagyjuk. Az őszi polgármester-választáson hogy szerepelt?

3,35 százalékot értem el.

Nem túl acélos.

Még ennyire se számítottam. Most is lesz három-négy százalék.

Mit kezd vele?

Semmit! Megmozgattam a nevemet, ami 2018-ban vagy akármikor előnyömre válhat. Addig próbálkozom, míg be nem kerülök.

Család mit szólt?

Nagyon nem tudnak beleszólni.

Ön a főnök a műhelyben meg otthon is?

Ja. Én ilyen típus vagyok.

A Parlamentben is főnök lenne?

Én akarok lenni az ostor nyele. És nem a mérleg nyelve.

Nyele?

Én nem a kétharmad eldöntéséről akarok tamáskodni, hanem a jobb- és a baloldalt egyformán bírálnám, ha a bolha bőrénél egy forinttal is többet ellopnak az államkasszából. Én nyugodtan kinyithatnám a számat, nem pénzre megyek, nem hatalomra, dicsőségre, ezen már túl vagyok régen.

Melyik oldalhoz áll közelebb?

Inkább a jobbhoz, mint a balhoz.

Jobbik vagy Fidesz?

Hááát.

Bocskaiban látni a plakátján. Szóval melyik?

Inkább a Jobbik.

Az indulásával tán pont a Jobbiktól és a Fidesztől vesz el szavazatokat.

Nem bánom. Annyira nem vagyok se jobbikos, se fideszes. A bocskai is csak azért, mert elegáns öltözet, szép viselet, nem veszélyes, nincs ennek semmi náci jellege.

Veszélyesnek itt vannak ezek a gépek a műhelyben. Megvan mind a tíz ujja?

Meg hát. Tisztelni kell a gépet. Nem gondolkodik helyettünk, és nem is hibáztathatjuk semmiért. Úgy van vele az ember, mint a tangabugyival meg a körfűrésszel… Nem ismeri? Na, mi köztük a hasonlóság? Hát, ha rossz helyre nyúl az ember, akkor két ujja megy a picsába! Hahaha.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik