Belföld

Nem szabad kimondani a minisztériumban, hogy „szegénység”

emmi (emmi, )
emmi (emmi, )

A dolgozók egymás közti kommunikációjában is megtiltotta egy sor szó és kifejezés használatát az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

Furcsa belső e-mailt kaptak az Emberi Erőforrások Minisztériumának és háttérintézményeinek munkatársai – írja a VS.hu. A levélben oldalakon keresztül sorolják azokat a szavakat és kifejezéseket, melyek nem használhatóak az egymás közötti és a partnerekkel folyó kommunikációban.

A felsorolt kifejezések között vannak ugyan olyanok, melyek kevésbé illendőnek számítanak – ilyen a rokkant, a terhes és a fogyatékos –, de a köznyelvben teljesen megszokott szavak, szóösszetételek is megtalálhatóak, mint például a szegénység, gyermekszegénység, esélyegyenlőség, ápoló, gondozó. A „stadion” szó is szerepel a listán.

A minisztérium vezetői azt is meghatározták, hogy milyen kifejezéseket lehet használni a tiltólistán szereplők helyett. Szegény helyett rászorult, fogyatékos helyett fogyatékkal élő, stadion helyett pedig „fedett sportlétesítmény” a megfelelő szóhasználat.

Az EMMI elismerte, hogy létezik ilyen lista, az a célja, hogy a munkatársak kommunikációja egységes, pontos legyen – közölték a VS-sel. „Nem mindegy, hogy egy várandós kismamára azt mondjuk, hogy terhes vagy azt, hogy áldott állapotban van” – mondták. Arra a kérdésre, hogy az előírást be nem tartó munkatársak részesülnek-e szankcióban, azt közölték: nem a be nem tartás következményein, hanem az iránymutatáson van a hangsúly.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik