Belföld

Gázszerződés: elszólta magát az államtitkár

holoda-attila(960x640)(1).jpg (holoda attila, )
holoda-attila(960x640)(1).jpg (holoda attila, )

A ráutaló magatartásos mondat jogilag nem pontos, de azt jelentheti, hogy megegyeztek.

Szerencsétlen megfogalmazás volt az államtitkár részéről, ráutaló magatartással nem lehet hosszú távú gázszerződést hosszabbítani, de ebből az elszólásból arra lehet következtetni, hogy létrejött már egy ilyen szerződés az oroszokkal – ezt Holoda Attila mondta az ATV Egyenes Beszéd című műsorában kedden. Aradszki András energetikai államtitkár azt mondta hétfőn a parlamentben, hogy “a 2015 végéig hatályos hosszú távú földgázszállítási szerződés nem jelent kockázatot, még abból a szempontból sem jelent kockázatot, hogy az át nem vett mennyiséget később tudja Magyarország esetleg lehívni. E tekintetben, azt kell mondanom, hogy egy ráutaló magatartással történt meg ennek a szerződésnek a hosszabbítása.”

A volt energiaügyi államtitkár hozzátette: a magyar miniszterelnök és az orosz elnök találkozóján arról tárgyalhattak, hogy az 1995-ös szerződésből fennmaradó gázmennyiséget kedvezőbb áron kapja meg Magyarország. Most engedhetnek az árból, akár politikai indíttatásból is, így Orbán Viktor később hangoztathatja, hogy emiatt folytathatják a rezsicsökkentés politikáját – fogalmazott.

A szakember szerint egyébként nem égető kérdés a gázszerződés meghosszabbítása, és kijelentette: nyilván nem a gáz miatt jött Vlagyimir Putyin Magyarországra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik