Gazdaság

Nem éri meg a hosszú távú gázbiznisz Putyinnal

Putyin (putyin, )
Putyin (putyin, )

Bár Orbán Viktor a nagyszabású gázszerződés megkötését nevezte a következő legfontosabb feladatának, a kormány számára készült tanulmány szerint így is elég mozgásterünk lenne – írja a 444.hu.

Magyarországnak elég nagy mozgástere van gázügyben. Hosszú távú szerződést kötni az oroszokkal legfeljebb akkor van értelme, ha a mostani árhoz képest sokkal olcsóbban adnának gázt, és ha a mostaninál sokkal kisebb mennyiségre kötne szerződést Magyarország – derül ki a Corvinus Egyetemen működő REKK (Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont) 150 oldalas tanulmányából, amit 2013-ban a kormány megrendelésére készítettek.

Sokan nem jártak jól

A 444.hu cikkéből kiderül, hogy az oroszok nyilvánvalóan erőltetik a hosszú távú szerződéseket, hiszen a fix ár és a fix mennyiség biztos bevételt és politikai befolyást is jelent számukra. Az oroszok a környéken mindenütt megkötötték már az új hosszú távú szerződéseiket, de a volt szocialista tömb országai nem jártak jól vele. 2013-ban mindenütt drágább volt az orosz gáz, mint ami Magyarországra jött, pedig a magyarországi ár is jóval magasabb volt, mint a nyugat-európai.

A 2008-as válság óta a földgáz ára nagyot csökkent Nyugat-Európában, és a régióban számos új vezeték épült, amivel nyugat és észak felől is lehet gázt hozni Magyarországra.

Ezért Magyarország megtehetné, hogy nem köt új hosszú távú szerződést. Hanem rövidebb időtávra és kisebb mennyiségekre szerződik az oroszokkal. És ha az oroszok sértetten egy ideig nem szállítanak, akkor nyugati és északi forrásokkal ki lehet húzni az átmenetet. Egy idő után úgyis adnak majd gázt, hiszen ebből élnek.

Diszkontárat is kaphatunk

Az időhúzó taktika azért is hasznos lehet, mert nem látszik még, hogy mi lesz Ukrajnával. A hosszú távú szerződés alapján érkező gáz most Ukrajnán keresztül jut el Magyarországra. Az oroszok ugyan azzal fenyegetnek, hogy ezt az utat lezárják, és helyette Törökország felé irányítják az exportot, de ennek nincs realitása, mert Törökország felől nincs vezeték ide.

Abban az esetben azonban, ha Putyin a rezsicsökkentés mellett mélyen elkötelezett Orbán Viktornak olyan hosszú távú szerződést ígér majd, ami sokkal kedvezőbb árat jelent a mostaninál, megérheti az üzlet. Arra azonban senki sem vállalkozhat nagy bizonyossággal, hogy 10-20 év múlva mennyiért lehet majd gázt venni az európai szabadpiacon.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik