Belföld

Feljelentették Putyint budapesti látogatásán

putyin a temetőben (putyin)
putyin a temetőben (putyin)

A Jobbik és a Fidesz antikommunizmusa addig terjed, amíg az oroszok pénzébe nem botlanak – írják a feljelentést megtevők.

Budapesti látogatásán Vlagyimir Putyin orosz elnök megkoszorúzta a Magyarországon harcoló szovjet katonák emlékművét. Az emlékműcsoportban szerepel az 1956-ban elesett szovjet katonáknak emlékművet állító obeliszk is, mely az 1956-os forradalmat ellenforradalomként tünteti fel, mely a „néphatalom” ellen támadt.

A feljelentést az alapján a törvényi tétel alapján tették, mely tiltja a kommunista és nemzetiszocialista rendszerek bűneinek tagadását, valamint az önkényuralmi jelképek viselését és kifüggesztését. A feljelentést megtevő Kettős Mérce blog szerint ez egy hibás jogszabály, mert büntetőjogi úton akarja rendezni azokat a kérdéseket, melyeket a társadalmi párbeszédnek, a társadalom ellenállásának kellene.

Ennek ellenére mégis élnek ezzel a törvénnyel, mert azt maga a Fidesz hozta, amely meghívta Putyint és elfogadta, hogy megkoszorúzza az „ellenforradalmi” emlékművet.

 MTI

A Kettős Mérce szerint ezt a feljelentést a Jobbiknak vagy a Fidesznek kellett volna megtennie, de az ő antikommunizmusuk csak addig terjed, amíg az oroszok pénzébe nem botlanak. „Mi ezt a feljelentést a szabadság, az egyenlőség és a hazaszeretet nevében tesszük meg, hiszen ezen alapokon állt az 1956. október 23. és november 4. között regnáló magyar kormány, és a forradalomban résztvevő egész magyarság. És ezek azok az értékek, amikben mi magunk is hiszünk” – írták.

A magyar történelem értékeit és tetteit egyetlen külföldi államfő látogatása miatt sem tagadhatja meg egyetlen párt és egyetlen kormány sem – üzenték.

Hende Csaba honvédelmi miniszter korábban azt nyilatkozta: kezdeményezték, hogy az orosz fél változtassa meg az Alaptörvényt sértő feliratot, de határozottan elzárkóztak ettől.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik