Belföld

Dugódíj: Tarlós szerint még tervezetek sincsenek

dugo(210x140).jpg (dugó)
dugo(210x140).jpg (dugó)

A főpolgármester azt mondja, nemhogy dugódíjtérképek, -zónák, -övezetek, -árak nincsenek, hanem még a hivatalos koncepciók sem készültek el.

A Népszabadság adott hírt róla pénteken, hogy hamarabb jöhet és drágább is lehet Budapesten a dugódíj, mint ahogy azt eddig sejteni lehetett. A lap a Budapesti Közlekedési Központra (BKK) hivatkozva írta, hogy már jövő januárban bevezethetik az új sarcot, és hogy az mégsem 500 forint lenne, hanem 700. A lap két lehetséges zónahatárt is felvázolt.

Azonban még aznap cáfolat érkezett a Főpolgármesteri Hivatal Kommunikációs Igazgatóságáról, mondván: minden alapot nélkülöz, hogy 2016 januárjától vezetnék be a dugódíjat. És azt is kétségbe vonták, hogy Tarlós István a nagykörúti zónahatár mellett tette volna le a voksát.

Még tervezetek sincsenek

A főpolgármestert a Magyar Nemzet is megkérdezte a témában. Tarlós azt mondta nekik, szó sincs arról, hogy 2016 januárjától bevezetnék azt a dugódíjat, amelyet elődje, a volt SZDSZ-es Demszky Gábor 2005-ben vállalt 2013-as határidővel Brüsszelben, a 4-es metró EU-támogatásáért. Sőt, azt is hozzátette, Nemhogy dugódíjtérképek, -zónák, -övezetek, -árak nincsenek, hanem még hivatalos tervezetek sincsenek, de törvényesen nem is lehetnek.

Tarlós emlékeztetett továbbá, hogy az Európai Bizottság az új városvezetés kérésére először 2015, majd másfél évvel ezelőtt 2016 végéig adott „haladékot” a dugódíj bevezetésére, és a Budapesti Közlekedési Központot (BKK) bízták meg a rendszer kidolgozásával.

A BKK egyébként azt mondta a lap megkeresésére, hogy a dugódíjjal kapcsolatban jelenleg is zajlanak az egyeztetések, megbeszélések. S amíg ezek be nem fejeződnek, addig nem ígérnek érdemi információkat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik