Belföld

Pofont kaptak az alapítványi iskolák

A kormány hat és fél hónappal a törvényi határidő lejárta, két nappal a beiskolázási határidő előtt jelentette meg, mely szakmák oktatását támogatja az állam.

A szerda reggel megjelent Közlönyben hirdették ki a 2015-16-os évre vonatkozó szakmaszervezeti döntésről szóló kormányrendeletet – írja a nol.hu. A portál hozzáteszi: a szabályozás előkészítését a Nemzetgazdasági Minisztérium végezte, az Odrobina László vezette titkos összetételű bizottság arra tett javaslatot, hogy mely szakmákat, illetve mely oktatási intézményeket támogassa az állam.

A gond csak az, hogy iskolák már tavaly szeptemberben elkezdték tervezni a következő tanévet, nyílt napokat tartottak, a fiataloknak pedig február 13-áig kell leadniuk jelentkezési lapjaikat. Tehát az intézmények két nappal a határidő előtt tudták meg, mely szakmákat támogatja az állam, azonban a tanintézményeknek már decemberben meg kellett hirdetniük férőhelyeiket. Mit csináljanak például azok az iskolák, amelyek nem kaptak keretszámot a döntéssel, de már befogadták a tanulói jelentkezéseket? – teszi fel a sokakat érdeklő kérdést a nol.hu.

Menjen máshová

Az állami támogatásokat a szakképző iskola csak akkor kaphatja meg, ha az adott tanévre meghatározott keretszámot nem lépi túl. Mivel a diákok számára vonatkozó rendelet csak szerdán jelent meg, így a törvényesen eljáró intézmények úgy hirdették meg a tanulói helyeket, hogy a hivatalos keretszámokat nem ismerték. Több iskolában is előfordulhat, hogy már felvett tanulókat kell elbocsátaniuk.

A Nemzetgazdasági Minisztérium tájékoztatása szerint a “képzési irányok, keretszámok a társadalmi egyeztetés keretében már tavaly szeptemberben ismertté váltak”, ahhoz képest a rendeletben nagy változás nincsen. Ha a tanuló olyan intézménybe nyert felvételt, amely nem kapott keretszámot, “úgy a felvételi eljárás keretében kitöltött Tanulói Adatlapon szereplő következő iskolába nyerhet automatikusan felvételt.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik