Gazdaság

Vargáék szerint a magyar gazdaság Európa éllovasa

Autóipar, uniós források, turizmus és a mezőgazdaság segítette a növekedést a KSH-adatok szerint.

A harmadik negyedévben 3,2 százalékkal volt magasabb a magyar gazdaság teljesítménye az előző év hasonló időszakához képest, a második negyedévhez képest pedig fél százalékos volt a bővülés a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint. A Nemzetgazdasági Minisztérium közlése szerint ezzel továbbra is Európa éllovasa vagyunk.

A termelési oldalt nézve a tárca szerint jelentős mértékben, 10,8 százalékkal bővült a mezőgazdaság teljesítménye. Az ipari termelés a tartósan magas autóipari külső keresletnek és kapacitásbővítéseknek köszönhetően nőtt 5,6 százalékkal. Az építőipar 11,6 százalékos bővülését az uniós források felhasználása támogatta. A szolgáltatások tekintetében a kedvező turisztikai adatok, a kiskereskedelmi forgalom és a szállítási ágazat segített.

Felhasználási oldalon a beruházások 13,2 százalékos növekedését emelték ki, amihez szerintük a növekedési hitelprogram, a lakásépítések bővülése, az alacsony hozamkörnyezet, a vállalati szektor növekvő aktivitása egyaránt hozzájárult.

A Nemzetgazdasági Minisztérium úgy látja, hogy Magyarország az EU éllovasai között van, a magyar gazdaság növekedése jóval meghaladja az 1,3 százalékos uniós átlagot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik