Belföld

Simicska nem kap rendőri védelmet

Ha kapott volna, akkor beismerik, hogy Magyarországon veszélybe kerülhet az élete annak, aki nyíltan kritizál politikai vezetőt - mondta a szakértő.

A rendőrség nem biztosít személyi védelmet Simicska Lajosnak – írja több forrás. Az Országos Rendőr-főkapitányság az ATV Híradónak és a Blikknek is megerősítette ezt. Korábban Simicska Lajos lapunknak azt nyilatkozta: nem tartja kizártnak, hogy életére törnek, miután vállalta a konfliktust Orbán Viktorral, akit ráadásul trágár jelzőkkel is illetett.

„A rendőrség közérdekű bejelentés alapján nem lát el személyvédelmi feladatokat” – írta a Blikknek az ORFK Kommunikációs Szolgálata, miután kivizsgálást és védelmet kért a hatóságoktól az V. kerületi Fidesz-szervezet egyik tagja, Tényi István. Tarjányi Péter a Blikknek azt mondta, a rendőrségnek hasonló bejelentésnél tüzetes kockázati elemzést kell készítenie, fel kellett volna venni a kapcsolatot a vállalkozóval, kivizsgálnia minden körülményt. Ez 1-2 napba beletelik.

A biztonságpolitikai szakértő úgy vélte: ha a rendőrség elrendelte volna Simicska védelmét, kvázi beismeri: ma Magyarországon valakinek az élete veszélybe kerülhet amiatt, hogy nyíltan kritizálni meri a politikai vezetőket. A rendőrség ezt a látszatot akarta megelőzni azzal, hogy komolytalannak minősítette a bejelentést.

Tarjányi ugyanakkor biztosra vette, hogy Simicska Lajos valamilyen szinten már gondoskodott családja és önmaga védelméről. Megfelelő anyagi háttérrel könnyen megegyezhet egy profi őrző-védő céggel, s akár családja teljes körű biztosítására is szerződhet, noha annak havi költsége milliós tétel – tette hozzá a Blikknek.

Emlékeztetőül, ezt mondta Simicska Lajos a Hír24-nek (részlet) 

“Ön is elhullhat ebben a háborúban?

Természetesen.

Ez az elhullás mit jelenthet? Távozni kell az országból, föl kell adni az érdekeltségeit? Vagy fizikai elhullás?

Fizikai, persze, fizikai, én fizikailag gondoltam végig a dolgokat.

Mármint belehalhat ebbe a konfliktusba?

Persze. Természetesen! Simán! De odáig el is megyek!

De hogy?

Mit tudom én. Kinyírnak, lelőnek, elüt egy autó.

Nem mondja komolyan!

De, de, de.

Magyarországon megtörténhet egy politikai merénylet? Ezt mondja?

Persze, hogy lehet. Hogyne.

Egy Simicskát le lehet lőni?

Le, le, le. Engem is le lehet lőni. Na, ezt hozza le nyugodtan, a viszont látásra, de mennem kell, mert nincsen főszerkesztőm… Hirtelen most sok embert kell kineveznem.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik