Belföld

Riasztást adtak ki

hófúvás Zalában (hófúvás, havazás, )
hófúvás Zalában (hófúvás, havazás, )

Szinte egész Dunántúlon elsőfokú a riasztás szintje, de Veszprém és Várpalota környékére a másodfokú narancsriasztást is kiadták a hófúvás miatt hétfőn hajnalban. Amúgy kilenc megyére figyelmeztetést kiadott a meteorológiai szolgálat

A viharos szél miatt a Dunántúl vastagabb hóval borított tájain még eleinte lehetnek nagyobb hóátfúvások. Később valamelyest mérséklődik a szél, de továbbra is erős marad, így a Dunántúlon és Bács-Kiskun megye délkeleti csücskében kisebb hóátfúvások reggelig előfordulhatnak. Este másutt a Dél-Alföldön az intenzív hózáporok és az erős szél miatt szintén lehetnek lokálisan kisebb hóátfúvások – derül ki az Országos Meteorológia Szolgálat figyelmeztető előrejelzéséből.

A Bakony térségében hétfőn napközben még előfordulhat kisebb hóátfúvás.

Északnyugat felől napközben havazás kezdődik, amely délután a Dunántúl nagy részére, és a Duna-Tisza-köze nyugati felére is átterjed. 5 cm-t meghaladó friss hó hétfő éjfélig a Dunántúl középső és nyugati részén várható, főként a Bakony térségében 10 cm feletti friss hóréteg valószínű.

A havazás késő délutántól először Győr-Moson-Sopron megyében, majd este, éjszaka másutt is havas esőbe, esőbe vált. Halmazállapot váltáskor átmenetileg kisebb ónos eső előfordulhat.

 
Korábbi hófúvás Zalában (Fotó: MTI)

Hétfőn eleinte derült lesz az ég, majd északnyugat felől fokozatosan megvastagszik a felhőzet, a Tiszántúlon várható még többórás napsütés. A késő délelőtti óráktól a Duna vonaláig egyre többfelé várható havazás, másutt estig legfeljebb jelentéktelen hószállingózás lehet. 5 cm-t meghaladó friss hóréteg kialakulására a Dunántúlon számíthatunk több megyében, sőt a Bakonyban akár a 10 cm-t is meghaladhatja. Estétől a Kisalföldön az enyhülés hatására már havas eső, eső is előfordul. Napközben kevesebb helyen lesz erős az északnyugati szél.A legmagasabb nappali hőmérséklet -2, +3 fok között valószínű, késő este -2, +2 fok várható nyugaton a magasabb értékekkel.

Kedden nagyrészt erősen felhős vagy borult lesz az ég, a Dunántúlon már kevesebb helyen várható havas eső, eső, keleten helyenként hószállingózás vagy gyenge havazás fordulhat elő. Az északnyugati szél a Dunántúlon kezdetben még többfelé megerősödik, majd ott is mérséklődik a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet +1 és -7 fok között alakul, enyhébb hajnal nyugaton lesz. A legmagasabb nappali hőmérséklet 1 és 6 fok között valószínű.

Szerdán fokozatosan felszakadozik a felhőzet, de helyenként még nap második felében is maradnak felhősebb körzetek. Számottevő csapadék nem valószínű. Éjjel néhol foltokban köd képződik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában +1 és -4, a legmagasabb nappali hőmérséklet 1 és +6 fok között alakul.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik